Іспанія поставить Україні партію ракет для систем Patriot – El Pais

Читать на русском
Іспанія передасть Україні обмежену кількість ракет до американських систем Patriot, повідомляють ЗМІ.
Getty Images

Іспанія передасть Україні ракети до американських зенітно-ракетних комплексів Patriot. Це сталося на тлі тиску Євросоюзу та НАТО щодо необхідності надати допомогу Україні.

Про це повідомляє газета El Pais.

«Б'юся головою об стіну»: Кулеба розповів про пошук додаткових Patriot для УкраїниУкраїні терміново потрібні сім додаткових батарей Patriot і навіть розглядається варіант позичити їх в інших країн, розповів Кулеба.

Як пише видання, Іспанія вирішила передати Україні ракети після того, як відмовилася поставити батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні між Туреччиною та Сирією.

В даний час армія Іспанії має в своєму розпорядженні три батареї, кожна зі своїми ракетними установками, радаром і станцією управління, які були придбані у Німеччині в 2004 і 2014 роках. Одна з цих батарей розташована в Адані (Туреччина), а дві інші – на базі морської піхоти (Валенсія).

Міноборони Іспанії раніше категорично відмовлялося постачати Україні Patriot, заявляючи, що «ці системи є єдиними ефективними проти ракетного нападу, такого як у війні в Україні та на Близькому Сході», а також посилаючись на їхню малу кількість у збройних силах.

Як «компенсацію» Іспанія відправить Україні ракети, але це буде «дуже обмежена кількість».

Нагадаємо, Україна знайшла за кордоном вісім систем ППО Patriot, які б могли бути використані для захисту великих міст. На даний момент, за словами Дмитра Кулеби, ведуться переговори щодо надання чотирьох Patriot.

13 квітня стало відомо, що Німеччина передасть Україні ще одну пускову установку до Patriot. Крім того, уряд Олафа Шольца підштовхує США до постачання Україні як мінімум ще однієї системи.

Водночас, Греція відмовилася відправити Україні системи протиповітряної оборони С-300 або Patriot.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: