Путін не сильно залежить від суспільної думки щодо війни, а народне повстання йому не загрожує – CNN

Читать на русском
Путін, хоч і стежить за рівнем своєї підтримки в Росії, але громадська думка навряд чи змусить його закінчити війну. Водночас він так зміцнив контроль над країною, що народне повстання йому не загрожує.

Представники американської розвідки скептично ставляться до того, що будь-яка зміна суспільної думки, навіть різка, може спонукати президента росії володимира путіна покласти край війні. Чиновники також сумніваються, що війна, яка стала катастрофою для його армії, може призвести до усунення путіна від влади, принаймні в короткостроковій перспективі.

Про це пише CNN.

Ця оцінка відбиває ступінь, у якій, на думку офіційних осіб, путін зміцнив свій контроль над росією. Співробітники розвідки вважають, що російський диктатор дуже чутливий до невеликих зрушень у громадській думці, але його здатність придушувати протести та контролювати ЗМІ, як і раніше, допомагає захистити себе від будь-якого народного повстання, дозволяючи йому вести війну на своїх умовах.

Правоохоронці, пенсіонери, держслужбовці: у росії склали портрет прихильників вторгнення в УкраїнуВійну в Україні підтримують переважно правоохоронці, держслужбовці, пенсіонери, не підтримують – працівники науки, культури, сфери реклами та ЗМІ. Також війну підтримує менше росіян, які бували за кордоном.

Джерела, знайомі з американською та західною розвідкою, повідомили CNN, що путін безпосередньо бере участь у «повсякденному» управлінні війною. «Очевидно, що він сам ухвалює рішення. Схоже, він не надто покладається навіть на експертів в уряді чи кабінеті міністрів. Тому трохи складно уявити, що думка людей так сильно впливає на нього», – сказав високопосадовець НАТО.

Аналітики та джерела, знайомі з оцінкою розвідки, кажуть, що у суспільстві, незважаючи на втрати, залишається високим рівень підтримки війни. Однією з причин, кажуть чиновники, може бути те, що більшість росіян не повною мірою усвідомлюють реальність війни через вкрай репресивне середовище ЗМІ – вони просто не мають достовірної інформації.

Водночас, джерела кажуть, що вимірювати громадську думку ззовні після початку російського вторгнення стало все важче.

«Нині передбачається, що путін ефективно ізолював своїх людей від інформації та наслідків конфлікту. Як довго він зможе це робити, невідомо», – сказало джерело, знайоме з даними розвідки.

У кремлі шукають заміну терміну «денацифікація» України, його сенс ніхто не розуміє – ЗМІУ кремлі гадають, як замінити термін денацифікація України. Тому що, як з'ясувалося, його не розуміють, ані росіяни, ані навіть деякі чиновники.

Поки що західні експерти та чиновники вважають, що путін і його війна продовжать «користуватися широкою популярністю».

За словами одного джерела, знайомого з останніми розвідданими, малоймовірно, що всередині країни будуть досить серйозні зрушення, щоб спровокувати народне повстання. І лише дещо ймовірніше, що ослаблення народної підтримки путіна, спонукає російську еліту до держперевороту.

У той же час, кажуть чиновники з посиланням на розвіддані, навіть якщо громадська підтримка впаде, це навряд чи сильно вплине на наміри путіна вести війну – він може просто придушити будь-яку опозицію.

Сам путін, вважають у розвідці, дуже уважно стежить за своїм рівнем підтримки. Так як він боїться революцій, він чутливий до незначних змін у своїй популярності. Від війни він не відмовиться, але народні настрої можуть вплинути на рішення путіна, наприклад, щодо проведення масової мобілізації.

Нагадаємо, раніше російське видання «Медуза» писало, що в кремлі не розуміють, як закінчити війну в Україні переговорами, бо бояться обвалення рейтингу путіна.

У свою чергу, західні аналітики назвали п'ять можливих сценаріїв того, як далі розвиватиметься війна в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: