ВАКС заарештував міністра агрополітики Сольського

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до глави МінАПК.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд узяв під варту міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського, якого НАБУ і САП підозрюють у співорганізації заволодіння землею на 291 млн грн та спробі заволодіти землею ще на 190 млн грн у Сумській області.

Таке рішення 26 квітня ухвалив слідчий суддя ВАКС Андрій Біцюк, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили заарештувати Сольського на два місяці. Альтернативою йому прохали визначити понад 200 млн грн застави. Слідство вважає, що Сольський може переховуватися за кордоном, оскільки йому загрожує до 12 років позбавлення волі, він має трьох неповнолітніх дітей, що дозволяє міністру виїжджати за кордон, а його старший син проживає в Швейцарії.

Також Сольський нібито може перешкоджати слідству. Зокрема, у справі стався злив про надання детективам НАБУ дозволу на обшуки у фігурантів справи в жовтні 2023 року. Через що Сольський та його заступник Маркіян Дмитрасевич виїхали за кордон у період з 14 жовтня по 25 жовтня і з 16 жовтня по 24 жовтня відповідно. Останнім днем дії ухвали на обшук було 4 листопада і фігуранти справи знали про це, тому в одному з листувань натякали, що працівників неробочих офісі Сольського можуть повертатися в приміщення після 4 листопада.

Під час однієї з розмов було встановлено, що Сольський і Дмитрасевич нібито виїхали за кордон у відпустку, а не у відрядження, як це було зазначено. Разом із Сольським у такі ж дати виїхала за кордон його дружина. 11 квітня 2024 року детективи НАБУ викликали Дмитрасевича на допит в якості свідка, а той уже 14 квітня виїхав за кордон і досі не повернувся.

До того ж, детективи НАБУ проводять розслідування щодо витоку інформації у справі міністра агрополітики і встановили, що в грудні 2021 року невідомі особи використали логін та пароль судді Шевченківського районного суду Києва для входу в реєстр судових рішень з повним доступом і провели контекстний пошук у справі Сольського. Детективи встановили, що невстановлені особи переглянули 100 судових рішень у справі міністра.

Крім того, Сольський має вплив на низку осіб, зокрема, на свідків та інших підконтрольних людей. Ще він має низку майна та володіє частками в низці підприємств, які теж мають численні активи. Тому він спроможний внести 200 млн грн застави.

«Клопотання задовольнити. Застосувати до підозрюваного Сольського Миколи Тарасовича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 24 червня 2024 року включно, але в межах досудового розслідування», – оголосив рішення суддя.

Одночасно йому визначили 75,7 млн грн застави.

Прокурор САП Анастасія Андронова розповіла, що у Сольського виник умисел на заволодіння землею, власниками якою є дослідні господарства «Іскра» і «Агрофірма «Надія» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН. До свого плану він залучив іншого підозрюваного Маркіяна Дмитрасевича, який наразі обіймає посаду його заступника. Саме Дмитрасевич контролював судові справи про спори щодо цих земельних ділянок і узгоджував з посадовцями Головного управління Держгеокадастру у Сумській області їхню позицію в судах.

Зокрема, Дмитрасевич вів листування з начальником юридичного управління ГУ Держгеокадастру Сумщини Вітою Маліковою. В розмовах Малікова питала, яку саме позицію їй представляти в суді щодо державного акту, який підтверджує власність ДГ «Іскра» і «Агрофірма «Надія» за цими земельними ділянками. Надалі Дмитрасевич обговорював це з Сольським, де вони роздумували як приховати вказаний державний акт. Пізніше Дмитрасевич сказав Маліковій, щоб вона не згадувала про цей документ, а в крайньому випадку використати одну з надісланих їй довідок.

Також Малікова питала в Дмитрасевича як їй відповідати на запити щодо користування цими земельними ділянками та узгоджувала неявку в судові засідання. Дмитрасевич казав Маліковій, що на запити про ці земельні ділянки не згадувати про державний акт і його не надсилати. Копія цього акту була в розпорядженні ГУ Держгеокадастру Сумщини. Як стверджувала прокурор, Сольський узгоджував неявку Малікової в судове засідання з колишнім головою Держгеокадастру Олександром Колотіліним. Міністр агрополітики просив Дмитрасевича допомагати Маліковій і стежити за справою.

В листуваннях між Дмитрасевичем та Сольським були пересилання довідок, в яких вказувалися номера судових справ, прізвища суддів та що треба зробити. Зокрема, йшлося про спори щодо земельних ділянок ДГ «Іскра» і «Агрофірма «Надія». В одному з листувань Сольський питав Дмитрасевича про одну з судових справ і з'ясовував, хто там є суддею в «вишкє». Дмитрасевич надіслав довідку з прізвищем судді Касаційного цивільного суду Валентини Висоцької.

Крім того, прокурор зачитала листування Дмитрасевича з іншим підозрюваним Ігорем Кошевим наступного змісту: «Це Маркіян від Миколи по питанню землі, передзвоніть коли зможете». Кошевий питав у Дмитрасевича, коли буде готовий пакет документів по учасникам АТО і попросив відправляти його на пошту. Окремо прокурор розповіла, що Сольський писав Дмитрасевичу і просив передати вищевказаному Кошевому наступне: «скажи Кошовому хай спочатку з Рівного почне». На думку прокурора, це означає, що Сольський займався земельними питаннями не тільки на Сумщині, але й в інших регіонах.

Прокурор розповіла, що довідки між Дмитрасевичем та Сольським були різні і стосувалися різних органів, в яких просили повпливати на різні установи та осіб. Зокрема, Сольський нібито спілкувався в секретному чаті меседжеру Telegram з посадовцем Держгеокадастру. У САП також зазначили, що деякі земельні ділянки, якими заволоділи підозрювані, передавалися в оренду ТОВ «Аграрна фірма Довіра 2008» до реєстрації права власності. Зокрема, 50 таких земельних ділянок були передані в оренду договором від 3 лютого, а право власності на цю землю було зареєстровано лише 7 лютого.

Надалі прокурор зачитала низку листувань, зокрема, підозрюваного Миколи Антонюка щодо підшукання учасників АТО, щоб зареєструвати на них землю і потім передати в оренду агрохолдингу. У листуваннях Антонюк неодноразово згадував «шефа», яким, на думку слідства, є саме Сольський. Його також зазначають як «Тарасович» – це по-батькові Сольського. В ще одному листуванні між Антонюком та якимось Орєховим згадується Сольський, і що нібито він «поставив» Зінченка Костянтина Михайловича, щоб той «законно віджимав як ти по цій темі». Прокурор вказувала, що вказане людина очолює державне підприємство «Конярство України». Також були листування щодо головного бухгалтера ТОВ «Український аграрний холдинг», власником якого був Сольський.

Прокурор розповіла, що під час обшуку у підозрюваного Кошевого детективи НАБУ виявили флешку, на якій був «звіт щодо використання готівки». В документі зазначалося, що Кошевий отримував готівку від Сольського, якого спочатку підписувати як СНТ (Сольській Ніколай Тарасович), а потім вже повне ПІБ. У 2017 році Кошевий отримав готівку за «проєкт Сумська-2». Також є записи про надання готівку начальнику Держгеокадастру на різні суми. В розмовах Кошевий розповідав про черговість та масовість видачі земельних ділянок і називає їх «партіями».

Захист стверджував, що Сольський не отримав жодної вигоди від цих земельних ділянок, оскільки не був власником ТОВ «Аграрна фірма Довіра 2008» і не отримав ці землі у власність через родичів. Адвокат Назар Кульчицький вказав, що підозра у замаху на заволодіння землею недоведена і доказів цьому немає. Він додав, що державний акт не підтверджує право користування за дослідними господарства на земельні ділянки. До такої думки нібито дійшов Верховний суд.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру міністру агрополітики Миколі Сольському та іншим фігурантами. Пізніше Сольський прокоментував отримання цієї підозри.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: