У Білому домі виникли дебати щодо законності конфіскації російських активів – NYT

Читать на русском
У США сумніваються, що передача заморожених російських активів на відновлення України буде законною і турбуються, як це позначиться на їхній репутації.

Високопосадовці адміністрації Байдена вважають, що конфіскація російських активів для допомоги у відновленні України може бути незаконною, і інші країни перестануть покладатися на США як на надійний притулок для інвестицій.

Про це пише The New York Times.

Минулого тижня Естонія, Литва, Латвія та Словаччина у спільній заяві закликали Євросоюз знайти спосіб фінансувати відновлення України за рахунок заморожених активів російського центрального банку. Конфіскація російських активів також була центральною темою зустрічі представників G7 цього місяця, і ця ідея отримала громадську підтримку Німеччини та Канади.

Економіст пояснив, чому РФ більше ніколи не побачить своїх золотовалютних резервівОбмеження, озвучені російським Центробанком, для тамтешніх валютних вкладників – остаточні. Росіяни можуть попрощатися із золотовалютними резервами в тому обсязі, в якому їх заморозили.

У той час як США, пише видання, у цьому питання були набагато обережнішими. Всередині адміністрації Байдена триває обговорення, чи варто приєднуватися до зусиль щодо конфіскації активів, які росія депонувала перед вторгненням в Україну.

Росія сподівалася, що зберігання більше 600 млрд доларів у резервах центрального банку допоможе зміцнити її економіку проти санкцій, але вона зробила помилку, відправивши половину цих коштів на зберігання поза країною. NYT зазначає, що російські офіційні особи «були приголомшені» швидкістю, з якої гроші були заморожені.

Раніше міністр фінансів США Джанет Йеллен, яка спочатку мала сумніви щодо конфіскації активів, сказала, що арешт коштів порушить американське законодавство.

На додаток до юридичних перешкод, Йеллен та інші стверджували, що конфіскація активів може змусити країни відмовитися від зберігання резервів у доларах, побоюючись, що у майбутніх конфліктах Сполучені Штати та їхні союзники конфіскують кошти. Деякі представники національної безпеки в адміністрації Байдена стурбовані тим, що якщо переговори між Україною та росією почнуться, не буде можливості запропонувати москві суттєве послаблення санкцій після того, як резерви з її закордонних рахунків будуть виснажені.

Поки що Штати не визначилися з твердою позицією щодо долі російських активів – в адміністрації Байдена остаточного рішення не ухвалили. Один із чиновників сказав, що хоча вилучення коштів було б виправданим, прецедент, який це створить і потенційний вплив на репутацію США «викликає глибоке занепокоєння».

Нагадаємо, у квітні Палата представників США схвалила законопроєкт, який дозволяє конфіскувати попередньо заморожені активи росії з подальшим їх використанням для допомоги Україні.

Раніше верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель говорив, що країнам ЄС слід розглянути питання щодо вилучення заморожених валютних резервів росії, щоб допомогти сплатити витрати на відновлення України після війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: