Президент Євроради заявив, що заморожені активи росіян потрібно конфіскувати на користь України

Читать на русском
Шарль Мішель констатував, пославшись на професійний досвід роботи юристом, що юридичний рівень цього питання не такий простий.
president.gov.ua

Президент Європейської ради Шарль Мішель виступив за ідею повної конфіскації активів росіян, які перебувають під санкціями, з метою подальшого їх використання для відшкодування збитків, завданих країною-агресором у війні проти України.

Про це Мішель повідомив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Особисто я абсолютно переконаний, що вкрай важливо не лише заморозити активи, а й уможливити їхню конфіскацію, зробити їх доступними для відновлення країни. Це моє особисте переконання», - йдеться у повідомленні.

При цьому, він констатував, пославшись на професійний досвід роботи юристом, що юридичний рівень цього питання не такий простий.

«У ЄС існує 27 правових систем, і в багатьох державах-членах ЄС для цього буде потрібно рішення судом. Це важкий та довгий процес», - додав президент Європейської ради.

Парламентський комітет одноголосно підтримав націоналізацію російського майна та грошейЗаконопроєкт про націоналізацію майна та коштів попередньо підтримали. Рішення ухвалили одноголосно члени комітету. Воно відповідає нормам Гаазької конвенції про закони і звичаї війни.

Водночас, у зв'язку з цим Мішель повідомив, що вже доручив юридичній службі Євроради підготувати «деякі можливі ідеї, щоб знайти юридичне рішення відповідно до принципів верховенства права, яке б полегшило і уможливило конфіскацію активів людей, які перебувають під санкціями ЄС або іншими країнами світу».

«На мій погляд, це питання справедливості, не лише заморозка активів, а й їхня конфіскація, щоб зробити ці гроші доступними для української влади… Особливо для відновлення країни. Це – питання справедливості», - підсумував він.

Нагадаємо, що Байден підтвердив, що активи російських олігархів у США готуються конфіскувати на користь України.

Раніше Мішель повідомляв, що Євросоюз схвалив придбання та передачу важкого озброєння для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: