Чотири країни ЄС закликають використати російські активи для відновлення України – заява

Читать на русском
Литва, Словаччина, Латвія та Естонія у спільній заяві вимагають витратити заморожені ЄС російські активи на відновлення України.

Литва, Словаччина, Латвія та Естонія вимагали конфіскувати російські активи, заморожені Європейським союзом, та профінансувати за рахунок них відновлення України після війни.

Про це йдеться у спільному листі чотирьох країн, повідомляє Reuters.

«Значна частина витрат на відновлення України, включаючи компенсацію жертвам російської військової агресії, має бути покрита росією», – йдеться у листі, який у вівторок буде представлено міністрам фінансів ЄС.

Захід вивчає варіанти, як стягнути з росії компенсації для України – PoliticoЗахідні країни розглядають різні варіанти стягнення з росії компенсацій на користь України. Серед них – конфіскація золотовалютних резервів та репарації. Але є свої складнощі.

У листі також міститься заклик до ЄС розпочати підготовку нових санкцій проти росії: «Зрештою, якщо росія не припинить військову агресію проти України, між ЄС та росією взагалі не має залишитися жодних економічних зв'язків — має бути гарантія, що жодні наші фінансові ресурси, продукти чи послуги не сприятимуть військовій машині росії».

ЄС та країни-партнери, йдеться у заяві, вже заморозили активи, що належать російським фізичним та юридичним особам, та близько 300 млрд доларів резервів центрального банку.

«Зараз ми повинні визначити законні шляхи максимального використання цих ресурсів як джерела фінансування як для витрат на продовження зусиль України з протистояння російській агресії, так і для повоєнного відновлення країни», — заявили Литва, Словаччина, Латвія та Естонія.

«У тих випадках, коли законні способи конфіскації активів не будуть визначені, їх слід використовувати як важіль і розморозити лише після того, як росія відшкодує Україні всі збитки», — наголошується в листі.

Нагадаємо, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель говорив, що країнам ЄС слід розглянути питання щодо вилучення заморожених валютних резервів росії, щоб допомогти сплатити витрати на відновлення України після війни.

Президент Євроради заявив, що заморожені активи росіян потрібно конфіскувати на користь України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про позитивну реакцію країн G7 на ідею передавати заарештовані російські активи на відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: