ЄС має розглянути вилучення російських резервів для відновлення України – Боррель

Читать на русском
Головний дипломат ЄС вважає, що заморожені активи росії логічно спрямувати на відновлення України.
Getty Images

Країнам Євросоюзу слід розглянути питання про вилучення заморожених валютних резервів Росії, щоб допомогти сплатити витрати на відновлення України після війни.

Про це в інтерв'ю Financial Times сказав верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Економіст пояснив, чому РФ більше ніколи не побачить своїх золотовалютних резервівОбмеження, озвучені російським Центробанком, для тамтешніх валютних вкладників – остаточні. Росіяни можуть попрощатися із золотовалютними резервами в тому обсязі, в якому їх заморозили.

Він нагадав, що США взяли під свій контроль активи на мільярди доларів, які належать афганському центральному банку – для потенційної компенсації жертвам тероризму та для гуманітарної допомоги країні. За словами Борреля, логічно було б розглянути аналогічні кроки із резервами росії.

«Я був би за, тому що в цьому є логіка», – сказав Боррель.

На початку війни в Україні ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, що знаходяться на рахунках російського центрального банку. Чиновники ЄС вивчили питання, чи можна якось використати резерви для відновлення України, але політичних пропозицій щодо цього не було.

Боррель зазначив, що питання про те, як платити за відновлення України, є одним із ключових з огляду на «неймовірну суму», яка буде потрібна. «Це одне з найважливіших політичних питань: хто платитиме за відновлення України?» – сказав він.

Нагадаємо, раніше ми писали, що західні країни вже починають обмірковувати варіанти того, як стягнути з росії компенсації для відновлення України.

Конгрес США наприкінці квітня схвалив законопроєкт, який дозволяє конфіскацію заморожених активів росії з подальшим їх використанням для надання допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: