У російській економіці розпочався катастрофічний спад – фінансовий експерт

Читать на русском
За словами фінансового експерта, у російській економіці відбуваються такі речі – різке падіння доходів, різке падіння економічної активності та пов'язане з цим різке падіння імпорту.

В економіці росії почався катастрофічний спад. Його ознаками є падіння економічної активності, падіння доходів та рівня споживання.

Про це в інтерв'ю DW розповів російський фінансист, експерт з інвестицій Андрій Мовчан.

Занепад росії розпочався ще до її повномасштабного вторгнення в Україну – економістЕкономіст Дарон Асемоглу вважає, що занепад росії розпочався ще до вторгнення в Україну. На його думку, рф сьогодні вступає в нову фазу занепаду, який буде небезпечний і для її народу, і для світу.

Мовчан, зокрема, пояснив різке зміцнення курсу рубля: «Сьогоднішній курс рубля багато в чому визначається обмеженнями використання валюти у росії. І в цьому сенсі таке зростання курсу не дивне: адже коли найбільші споживачі валюти відрізані від російського ринку, то валюта ніби нікому не потрібна. Її заборонили купувати, тому вона стала дешевшою. Проте продавати її все одно треба. Вся валюта, яка приходить у країну під час продажу вуглеводнів та іншої сировини, примусово опиняється на ринку через правила продажу валютної виручки. А купувати її особливо нема кому, бо всім, хто міг це зробити, це заборонили. Відповідно ціна валюти сильно падає».

За словами експерта, останнім часом імпорт у росії впав більше, ніж удвічі, що говорить про зміни у споживанні. «А оскільки, хоч би яким було імпортозаміщення, за два місяці неможливо почати виробляти ті товари, які ми раніше закуповували, це означає лише одне: домогосподарства, промислові підприємства та бізнеси закуповують у два рази менше, ніж вони закуповували три місяці тому. А значить, і споживають вони вдвічі менше, ніж три місяці тому. Це говорить про те, що в економіці розпочався катастрофічний спад», – сказав Мовчан.

Те, що зараз відбувається з російською економікою, експерт описав так: «А відбувається з нею дуже проста річ: різке падіння доходів, різке падіння економічної активності і пов'язане з цим різке падіння імпорту, яке відбивається і на валютному курсі».

Мовчан додав, що за перші чотири місяці дефіцит держбюджету росії склав понад трильйон рублів – приблизно 5% річного бюджету.

Нагадаємо, як писало агентство Bloomberg, економіка росії в першому кварталі сповільнилася більше, ніж очікувалося, оскільки почав проявлятися початковий ефект санкцій.

Відповідно до внутрішнього прогнозу мінфіну, росія зіткнеться з найглибшим економічним спадом майже за три десятиліття на тлі тиску санкцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: