Рубль став лідером серед валют за темпами зміцнення, але є нюанси – Bloomberg

Читать на русском
Рубль краще за інші валюти світу зміцнився по відношенню до долара з початку року. Проте багато трейдерів перестали торгувати ним через невідповідність реальної ціни та ціни на моніторі.

Російський рубль став найефективнішою валютою світу цього року завдяки введеному владою контролю за капіталом. Втім, експерти кажуть, що це ралі не заслуговує на довіру.

Про це пише агентство Bloomberg, яке відслідковує динаміку 31-ї основної валюти світу.

Рубль відновив зростання по відношенню до долара у середу, 11 травня, після відкриття московської біржі. В даний час рубль виріс більш ніж на 11% до долара з початку року, перевищивши зростання бразильського реала. Таким чином, рубль став лідером серед валют, які відстежує агенція.

Економіка росії зіткнеться з найбільшим спадом з 1994 року – BloombergМіністерство фінансів росії погіршило прогноз падіння ВВП цього року із 8 до 12 відсотків. Це буде найглибшим спадом за майже три десятиліття.

Bloomberg зазначає, що зростання рубля є результатом низки заходів, вжитих урядом для захисту «пошарпаної» після західних санкцій валюти. Окрім запровадження контролю за рухом капіталу, росія змушує експортерів продавати іноземну валюту та вимагає, щоб за її газ платили в рублях.

У той же час експерти кажуть, що це ралі не заслуговує на довіру: багато магазинів, які займаються торгівлею валютою, перестали торгувати рублем через те, що його вартість на моніторах не відповідає ціні, за якою їм можна торгувати в реальному світі.

Нагадаємо, наприкінці лютого, після визнання росією «Л/ДНР», рубль був названий найнестабільнішою валютою у світі.

Через чотири дні після початку війни, 28 лютого, курс рубля обвалився по відношенню до долара більш ніж на 40%.

Потім російська валюта дещо відновилася після обвалу. Що не так із курсом рубля, розповідав ексміністр економіки України Тимофій Милованов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: