Глобальний економічний спад ускладнює запровадження Заходом санкцій проти росії – WP

Читать на русском
Глобальна рецесія та висока інфляція ускладнюють запровадження Заходом санкцій проти росії, особливо в енергетичній сфері.
brookings.edu

Побоювання з приводу глобального економічного спаду ускладнюють економічну кампанію західних союзників проти росії – світові лідери намагаються розробити нові санкції проти москви, при цьому не ускладнюючи інфляцію та інші внутрішні фінансові проблеми.

Про це пише The Washington Post.

На момент, коли росія вторглася в Україну наприкінці лютого, американські та європейські лідери вважали, що їхні країни перебувають на шляху до успішного економічного відновлення після пандемії коронавірусу і сподівалися, що інфляція може знизитися.

Але за три місяці західні країни зіткнулися з більш тривожними прогнозами міжнародної економіки на тлі побоювань щодо рецесії. Ця перешкода чинить додатковий тиск на США та Європу щодо гарантій того, що їхні санкції не приведуть світ до нової економічної кризи.

Війна в Україні збільшить рівень бідності в країнах, що розвиваються – Світовий банкВплив війни росії з Україною на світову економіку спричинить значні збитки для країн з низьким і середнім рівнем доходу.

За словами експертів, економічні наслідки війни вже призвели до того, що вартість харчів злетіла, а це може спровокувати кризу і голод у країнах, що розвиваються. Ціни на енергоносії також різко зросли як у Європі, так і у Сполучених Штатах, що створило додаткове навантаження на споживачів, які зіткнулися з найвищими темпами інфляції за чотири десятиліття.

Видання пише, що деякі західні лідери хочуть відрізати росію від світової економіки, позбавивши її значного обсягу міжнародних продажів нафти та газу. Але це серйозно може вплинути на виборців.

«Глобальна економічна ситуація, особливо висока інфляція, ще більше ускладнює для західних країн запровадження санкцій – особливо щодо російської енергетики», – сказав старший науковий співробітник програми з економіки Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Джерард ДіПіппо.

Поки що Євросоюз відмовився від російського вугілля, але застряг у питанні нафти та газу. План незалежності Європи від російських копалин палива обговорюватиме в Брюсселі сьогодні.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель визнав, що війна в Україні може призвести до зростання цін на сировинні товари в багатьох країнах, і Європі доведеться пристосовуватися до нових обставин.

«Всі наші партнери враховують та відчувають той прямий вплив, який російська війна має на весь світ. Я вже говорив — про ціни на енергоносії, про нестачу продовольства та інфляцію. На жаль, усі ці речі приведуть світ на межу нової рецесії. Нам доведеться адаптувати нашу фінансову підтримку відповідно до цих нових потреб», – сказав Боррель.

Нагадаємо, у Міжнародному валютному фонді прогнозують, що світова економіка у 2022 році зросте на 3,6%. Це є різким уповільненням порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: