Занепад росії розпочався ще до її повномасштабного вторгнення в Україну – економіст

Читать на русском
Економіст Дарон Асемоглу вважає, що занепад росії розпочався ще до вторгнення в Україну. На його думку, рф сьогодні вступає в нову фазу занепаду, який буде небезпечний і для її народу, і для світу.
ineteconomics.org

Занепад росії розпочався ще до того, як вона розв'язала війну з Україною. Війна просто стала продовженням цього тренду.

Таку думку в інтерв'ю «Медузі» висловив професор Массачусетського технологічного університету Дарон Асемоглу.

Асемоглу вважає, що те, що відбувається в росії, – це другий етап у долі пострадянської росії: продовження інституційного та економічного провалу.

Через війну в Україні Росія понесе відчутні втрати в економіці – Світовий банкПри цьому російська економіка у 2023 і 2024 роках зуміє компенсувати тільки незначну частину цього падіння

«Я думаю, що [те, що ми зараз спостерігаємо], це другий етап у долі [пострадянської] росії. Він повною мірою є продовженням провалу, що вже стався, — інституційного провалу, економічного провалу. Ви знаєте, як мало вигод отримали люди в росії і як збагатилася неймовірно клептократична олігархія, багато представників якої живуть у Лондоні, а не у Москві. Але зараз починається нова фаза цього провалу або занепаду росії, і вона однаково небезпечна і для світу, і для російського народу», – сказав він.

За його словами, у створенні нинішньої ситуації володимиру путіну сприяло, зокрема, беззаконня в росії. Йому було легко вибудувати навколо себе досить могутню коаліцію, коріння якої йшло в КДБ, у олігархію, що формується, і контроль над ЗМІ. «Але все це дійшло такої міри, яку в ті часи мало хто міг передбачити. Важлива особливість системи, яку успішно побудував путін, у тому, що він став повністю ізольованим. Він оточений людьми, які у всьому з ним погоджуються, і все глибше занурюється у свою пропаганду», – сказав Асемоглу.

Професор також вважає, що Заходу не варто боятися вводити жорсткіші санкції проти росії: чим більше Захід виглядатиме таким, що прогинається під рф, тим більше у путіна буде зростати впевненість у своїх силах. «Я думаю, це і є той урок, який [оточення путіна] отримало після Сирії, що росія може робити все що завгодно і Захід не буде втручатися», – зазначив він.

Водночас, вважає Асемоглу, росія в сенсі міжнародних відносин намагається битися зовсім не у своїй «ваговій категорії»: «Її ВВП набагато менший за ВВП Великої Британії чи Німеччини. У більшості галузей російські технології значно менш розвинені. Але росія має велику армію, ядерну зброю. І головне — вона наводить страх у всьому світі. Вторгнення росії у Сирію було у деякому сенсі демонстрацією сил».

Нагадаємо, видання Bloomberg з посиланням на джерела писало, що серед російських високопосадовців зростають сумніви, чи правильним було рішення володимира путіна розпочати війну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: