Країни Балтії та Польща вимагають посилення присутності НАТО, в Альянсі розбіжності – WP

Читать на русском
Польща, Литва, Латвія та Естонія вимагають посилення присутності НАТО у своїх країнах на тлі російської агресії.

Країни Балтії та Польща вимагають значного розширення військової присутності НАТО на своїй території та нових можливостей, таких як протиповітряна оборона. Але у Північноатлантичному альянсі виникли розбіжності щодо збільшення розгортання військ у Східній Європі.

Про це пише The Washington Post.

«Не можна виключати пряму військову агресію росії проти союзників по НАТО. Росія може швидко зосередити збройні сили проти східного кордону НАТО і поставити Альянс перед короткою війною як перед доконаним фактом», – йдеться у спільній пропозиції Литви, Латвії та Естонії.

У документі пропонує направити до кожної країни дивізію чисельністю близько 20 тисяч військових.

НАТО може оголосити росію прямою загрозою – BloombergУ НАТО планують оголосити росію прямою загрозою та закріпити цей статус у новому стратегічному документі, який буде схвалений вже у червні цього року.

Але деякі політики, у тому числі з Франції та Італії, висловлюють скептицизм з приводу того, що російське вторгнення може найближчим часом загрожувати території НАТО.

Початкове рішення з цього приводу має бути ухвалено до кінця червня, коли лідери країн НАТО зустрінуться на саміті у Мадриді. На цьому саміті можуть бути схвалені заявки Фінляндії та Швеції на членство, якщо Туреччина зніме свої заперечення. Розширення Альянсу саме собою значно збільшило б військовий потенціал НАТО у східній частині.

Розгортання додаткових сил було обговорено на зустрічі міністрів у Берліні. Чиновники зі Східної Європи бачать вузьке вікно для забезпечення цих зобов'язань: на їхню думку, підтримка у Західній Європі зменшиться, коли війна в Україні закінчиться.

«Щойно це закінчиться, багато наших партнерів у Західній Європі будуть дуже зацікавлені в тому, щоб повернутися до колишнього статус-кво. Деякі декларації та загальний дух, який ми бачимо зараз, можуть просто зникнути», - сказав один із чиновників.

У більшості країн Східної Європи хоча зараз і не чекають неминучого вторгнення росія, але вважають, що потрібно вжити додаткових заходів, щоб дії росії не повторилися.

Раніше Литва, Латвія та Естонія вже вимагали збільшити постійну присутність дивізій НАТО у Балтійському регіоні.

Нагадаємо, експерти розповіли, як росія може відреагувати на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: