Росія зупинила експорт газу до сусідньої країни - Reuters

Читать на русском
Газпром раніше зажадав, щоб європейські країни платили за постачання російського газу в рублях через санкції, але Фінляндія відмовилась це робити.

Російський «Газпром» у суботу, 21 травня, зупинив експорт газу до сусідньої Фінляндії, яка подала заявку на членство в НАТО.

Про це повідомляє агентство Reuters, з посиланням на фінського оператора газової системи Gasgrid Finland.

«Імпорт газу через пункт входу Іматра припинено», - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що Іматра є точкою входу російського газу до Фінляндії.

Фінський державний оптовий постачальник газу Gasum у п'ятницю заявив, що «Газпром» попередив про зупинку постачання у ніч на суботу. Gasum також підтвердив у суботу, що поставки припинилися.

«Постачання природного газу до Фінляндії за контрактом на поставку Gasum припинено», - йдеться в повідомленні.

Як Європа планує знизити енергозалежність від росії – оприлюднено планУ Європейській комісії представили план REPowerEU щодо зниження енергетичної залежності від росії.

Зазначається, що протягом майбутнього літнього сезону Gasum постачатиме своїм клієнтам природний газ з інших джерел по трубопроводу Balticconnector, який з'єднує Фінляндію з газовою мережею сусідньої Естонії.

Більшість газу, що використовується у Фінляндії, надходить із країни-агресора, але на газ припадає лише близько 5% її річного споживання енергії.

Варто зазначити, що «Газпром» раніше зажадав, щоб європейські країни платили за постачання російського газу в рублях через санкції, введені у зв'язку з вторгненням рф в Україну, але Фінляндія відмовилась це робити.

Нагадаємо, що більшість європейських контрактів на постачання укладено в євро або доларах, і росія вже відключила газ Болгарії та Польщі минулого місяця після того, як вони відмовилися дотримуватися нового ультиматуму рф.

Раніше ми повідомляли, що Італія та Німеччина дозволили своїм компаніям платити путіну за газ рублями.

Також у Єврокомісії підтвердили, що відкриття рублевих рахунків у Газпромбанку для сплати російського газу є порушенням санкцій.

Окрім цього, країни Євросоюзу закликали готуватися до повного припинення постачання російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: