Як Європа планує знизити енергозалежність від росії – оприлюднено план

Читать на русском
У Європейській комісії представили план REPowerEU щодо зниження енергетичної залежності від росії.

У Європейській комісії представили план зі скорочення енергетичної залежності від росії (REPowerEU). Досягнення цілей REPowerEU вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі 210 млрд євро до 2027 року, але згодом дозволить заощаджувати до 100 млрд на рік.

Деталі плану оприлюднено на сайті Єврокомісії.

Глобальний економічний спад ускладнює запровадження Заходом санкцій проти росії – WPГлобальна рецесія та висока інфляція ускладнюють запровадження Заходом санкцій проти росії, особливо в енергетичній сфері.

«Війна путіна підриває світовий енергетичний ринок. Це показує, наскільки ми залежимо від викопного палива, що імпортується. І наскільки ми вразливі перед залежністю від росії в імпорті викопного палива. Тепер ми маємо якнайшвидше скоротити нашу залежність від росії в енергетиці», – заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

План REPowerEU передбачає:

  • підвищення цільового показника енергоефективності ЄС на 2030 рік із 9% до 13%;

  • об'єднання закупівель трубопровідного газу, ЗПГ та водню;

  • прискорення використання відновлюваних джерел енергії. Єврокомісія пропонує збільшити до 2030 року основну мету щодо відновлюваних джерел енергії з 40% до 45%;

  • обов'язкове встановлення сонячних панелей на дахах нових комерційних та громадських будівель до 2025 року, та на дахах нових житлових будівель – до 2029 року.

«Ми мобілізуємо близько 300 мільярдів євро. Приблизно 72 мільярди євро у вигляді грантів та 225 мільярдів євро у вигляді кредитів. Це включатиме деяке фінансування — до 10 мільярдів євро — у ланки для газу і ЗПГ, яких бракує, щоб жодна держава-член не залишилася без нього. І до 2 млрд євро на нафтову інфраструктуру з урахуванням припинення відвантаження російської нафти. Решта фінансування піде на прискорення та розширення переходу до чистої енергії», – розповіла фон дер Ляйєн.

Нагадаємо, у квітні Європарламент ухвалив резолюцію, в якій депутати закликали запровадити проти росії нові санкції, включаючи негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: