Фінляндія та Швеція мають намір вступити до НАТО: експерти назвали три варіанти реакції путіна

Читать на русском
На думку експертів, є три варіанти реакції росії на майбутнє розширення НАТО. Один із них – енергетична війна.

Фінляндія та Швеція офіційно заявили про намір стати членами НАТО. Росія вже висловила обурення щодо розширення Північноатлантичного альянсу, назвавши це «серйозною помилкою» з глобальними наслідками. На думку геополітичних експертів, є три варіанти дій москви у відповідь.

Про це пише CNBC News.

Перший варіант – ще більше провокацій проти НАТО. Росія багато років регулярно здійснювала провокаційні вторгнення в повітряний простір союзників по НАТО. Експерти вважають, що Альянсу тепер слід готуватися до нових провокацій з боку росії.

«Звичайно, порушення повітряного простору продовжуватимуться. Але ми оборонний альянс і реагуватимемо холоднокровно і професійно. Останнє, чого хочуть росіяни, – це вступати в бій з усіма 30 країнами НАТО, скоро їх буде 32», – заявив CNBC колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес.

До речі, за 2020 рік військово-повітряні сили НАТО по всій Європі понад 400 разів піднімалися в повітря для перехоплення невідомих літаків, у 90% це були російські військові літаки.

НАТО може оголосити росію прямою загрозою – BloombergУ НАТО планують оголосити росію прямою загрозою та закріпити цей статус у новому стратегічному документі, який буде схвалений вже у червні цього року.

Другий варіант реакції росії – кібератаки та інші гібридні атаки. Про те, що такий варіант можливий, говорила прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон.

У свою чергу, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що в перехідний період до того, як Швеція та Фінляндія стануть повноправними членами НАТО, ймовірне посилення напруженості та поява додаткових військових контингентів на кордоні.

Третій сценарій, до якого росія вдавалася неодноразово – енергетична війна. Незважаючи на те, що Європа бореться за альтернативні джерела енергії, вона все ще залежить від росії у питанні постачання нафти та газу.

Експерти вважають, що «постійно існує» ймовірність того, що росія «перекриє кран» у ЄС. До речі, російська державна компанія «Інтер РАТ» вже припинила експорт електроенергії до Фінляндії (їхня частка була близько 10%).

Нагадаємо, і Фінляндія, і Швеція офіційно оголосили про наміри стати членами НАТО.

У відповідь у росії пригрозили обом країнам військовим вторгненням. Але сьогодні кремль трохи пом'якшив свою риторику. Так, Дмитро Пєсков заявив, що у росії не виникне територіальних суперечок з НАТО, якщо Фінляндія та Швеція стануть його членами.

Президент володимир путін, у свою чергу, сказав, що у росії немає проблем з Фінляндією та Швецією, але розширення військової інфраструктури НАТО на ці території «викличе реакцію у відповідь».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: