Країни Євросоюзу закликали готуватися до повного припинення постачання російського газу – ЗМІ

Читать на русском
Єврокомісія збирається ухвалити документ, в якому рекомендуватиме країнам ЄС активізувати підготовку до повного припинення постачання російського газу.

Європейська комісія в середу, 18 травня, має ухвалити політичний документ, в якому закликає країни Євросоюзу активізувати підготовку до повного припинення постачання російського газу. Країнам запропонують розглянути надзвичайні заходи, такі як тимчасове обмеження цін на газ.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на проєкт документа.

«Хоча попередні заходи, вжиті восени, були розраховані на ситуацію із стійко високими цінами на газ, «може бути доцільним розглянути інший набір заходів у разі раптового великомасштабного або навіть повного припинення постачання російського газу, що веде до нестерпно високих цін на газ та неадекватних постачань газу», – йдеться у проєкті документа.

Одним із нових заходів, передбачених у Брюсселі, є пряме втручання в ринок із «максимальною регульованою ціною на природний газ, що постачається європейським споживачам та компаніям».

Такий захід хоч і полегшить життя споживачам і запобігатиме інфляційному тиску на економіку, але викликає великі суперечки навіть усередині Європейської комісії.

«Одним з основних негативних наслідків є те, що ми втрачаємо ціну як важливу інформацію про попит на газ під час кризи. Ще один дуже важливий негативний ефект полягає в тому, що оголошення граничної ціни на газ під час надзвичайних ситуацій призводить сьогодні до зниження закачування до сховищ, чого необхідно будь-якими способами уникати», – заявив представник ЄС.

Ці побоювання широко поділяються серед «зелених» у Європейському парламенті.

Нагадаємо, 27 квітня «Газпром» повністю призупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща) у зв'язку з несплатою в рублях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: