Відчуття катастрофи: як Володимир Путін шкодить власному війську

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент РФ Володимир Путін настільки залучений до планування бойових дій на території України, що ухвалює рішення на рівні командирів бригад. Про це кажуть іноземні джерела. Оскільки президент РФ не має належної військової освіти, це втручання багато в чому пояснює поразки, які зазнає російська армія в Україні.

Днями видання The Guardian та The Times, посилаючись на дані західної розвідки та військових експертів, написали про те, що президент РФ Володимир Путін «настільки особисто залучений до війни в Україні, що приймає оперативні та тактичні рішення. «Так він допомагає визначати пересування сил на Донбасі», – повідомляє The Guardian.

А за даними The Times, Путін бере участь у прийнятті тактичних рішень, які зазвичай очікуються від полковника чи бригадного генерала. У цьому процесі бере участь і начальник російського Генштабу Валерій Герасимов, який нібито опинився в опалі після того, як не виконав обіцянку організувати масштабне оточення українських військ на Донбасі не пізніше 7 травня.

РФ могла відмовитись від планів великого оточення українських військ на сході – ISWРосія могла відмовитися від планів оточити українські війська на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве на користь дрібнішого оточення. Є свідчення того, що рф відмовляється від Ізюмського напрямку.

Про те, що Володимир Путін мав відношення принаймні до планування операції з форсування Сіверського Дінця, говорить і голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Щоправда, він теж посилається на іноземні ЗМІ. «Сіверський Донець орки поки що не форсують. Страшно. Іноземні ЗМІ передають, що путлер особисто розробляє план, як це можна здійснити. Самі рашистські воїни відмовляються йти на Білогорівку, адже вони знають, що на них чекає лише смерть», – пояснив Гайдай.

Розгром під Білогорівкою стався тиждень тому, при спробі російських військ форсувати Сіверський Донець, щоб спробувати оточити підрозділи ЗСУ у районі Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська. Бої у цій місцевості тривали кілька днів. Росіяни намагалися наводити переправи та створювати плацдарми на березі річки. 11 травня стало відомо, що російське командування направило близько 550 військовослужбовців 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії переправлятися через річку. Внаслідок артилерійського удару української армії 485 російських військовослужбовців або загинули, або потонули у Сіверському Донці. Близько 80 одиниць техніки було знищено. А за деякими даними, внаслідок невдалих спроб переправитися через річку, російська армія втратила загалом до 1000 військовослужбовців.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

Катастрофа під Білогорівкою справила ефект бомби, що розірвалася, в російському суспільстві, яке досі «годували» безперервними «перемогами» російської армії в Україні, намагаючись приховувати численні провали. Обурилися навіть кремлівські пропагандисти. Зокрема, відомий You-Tube блогер Юрій Подоляка, який підтримує політику Путіна, влаштував істерику в інтернеті. «Через дурість російського командування було спалено як мінімум одну батальйонну тактичну групу. Як мінімум одну. Можливо, дві», – обурювався Подоляка.

За даними видання New York Times, провал під Білогорівкою породив у російському суспільстві «усвідомлення катастрофи», яке почало прориватися навіть у інформаційний простір, що жорстко контролюється Кремлем. Тим часом якщо Володимир Путін дійсно особисто керував цією операцією, то дивуватися подібному результату зовсім не варто. Не маючи профільної військової освіти, президент РФ не здатний грамотно спланувати військову операцію. У той самий час, за умов жорсткої централізації влади, російські командири неспроможні суперечити своєму головнокомандувачу і тому змушені відправляти війська на вірну смерть.

У цьому Володимир Путін повністю наслідує Адольфа Гітлера, який теж намагався «тиснути» на своїх генералів, коли справи на фронті йшли не так добре, як хотілося б. Прагнення Адольфа Гітлера будь-що взяти Сталінград призвели до катастрофи 6-ї армії Паулюса на Волзі. Одержимість Володимира Путіна за будь-яку ціну організувати українській армії хоч якийсь «котел» на Донбасі, вже призводять до великих втрат та розчарувань у російському суспільстві. Втім, якщо Володимир Путін і надалі виконуватиме роль полковника – це українським генералам буде лише на руку.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: