Бояться обвалення рейтингу: у кремлі не розуміють, як закінчити війну за допомогою переговорів – ЗМІ

Читать на русском
У кремлі вважають, що їм небезпечно закінчувати війну переговорами через те, що населення перегріте пропагандою. Побоюються падіння рейтингу путіна та вуличних протестів.

В адміністрації президента росії дійшли висновку, що влада зараз не має «хороших піар-сценаріїв виходу» з війни, які не привели б до падіння рейтингів.

Про це повідомляє російське видання «Медуза» з посиланням на три джерела, близькі до АП.

За словами джерел, сценарії почали опрацьовувати кілька тижнів тому. «Подивилися, покрутили — якогось зрозумілого сценарію не видно. Тому [громадську] думку до можливого проведення переговорів [і укладання миру] вирішили не готувати, пустили все на самоплив», – сказав один із співрозмовників.

Путіна можуть усунути від влади або убити свої ж люди – колишній шпигун МІ-6Колишній розвідник МІ-6 вважає, що війна в Україні може закінчитися лише з усуненням путіна. При чому його можуть убити свої ж люди.

Джерела видання стверджують: у кремлі впевнені, що більшість росіян серйозно сприймають війну як «боротьбу з нацистами та нацизмом». На підтвердження цього вони посилаються на результати закритих соціологічних опитувань.

Крім того, у кремлі побоюються «можливого невдоволення» населення відступом військ та переговорами. За оцінкою влади, воно нібито може вилитися навіть у вуличні протести.

Цю гіпотезу пояснюють тим, що російська пропаганда «переборщила із нагнітанням теми нацизму» в Україні: «Це надто сильні тригери, це оживлення пам'яті про Велику Вітчизняну, коли воювали з нацистами. Цю пам'ять пестували надто довго».

В адміністрації президента росії підтримують цю риторику, оскільки вважають, що з громадською думкою «сперечатися пізно», а воювати все одно доведеться до якогось результату, який можна оголосити «перемогою».

При цьому російські політтехнологи сумніваються у адекватності таких побоювань: «Опиратися на якусь соціологію зараз дивно. Люди, швидше, пасивні, можуть бути не проти війни, а й не за неї. У москві на машинах середнього класу букв Z щось непомітно. Респонденти висловлюються за інерцією — навіть, може, не кривлять душею. Але це не войовнича підтримка. Самі воювати ці люди не готові».

Вони також упевнені, що якщо «приглушити пропаганду», то жодних протестів прихильники війни не влаштують. За словами одного з політтехнологів, «громадяни перестануть думати та говорити про нацистів, повністю переключаться на свої особисті проблеми».

Нагадаємо, наприкінці березня «Медуза» писала, що у кремлі змирилися з тим, що захопити Київ не зможуть. Але також переживали, як пояснити зміну пріоритетів у війні суспільству, та побоювалися падіння рейтингів.

Видання Bloomberg з посиланням на джерела повідомляло, що серед російських високопосадовців взагалі зростають сумніви, чи правильним було рішення володимира путіна розпочати війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: