Криза через війну в Україні може призвести до заворушень на Близькому Сході – МВФ

Читать на русском
Економічна криза, спричинена вторгненням росії в Україну, та можливі проблеми з експортом сільгосппродукції загрожують заворушеннями на Близькому сході.
reuters.com

Глобальна економічна напруженість, спричинена війною росії в Україні, може спровокувати громадянські заворушення на Близькому Сході та за його межами.

Про це заявила глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, виступаючи на форумі в Досі, повідомляє The Times of India.

За її словами, вторгнення Росії та наступні за ним санкції вплинули на світову економіку. Георгієва натякнула, що нинішня ситуація може спровокувати «Арабську весну» як у 2011 році, коли різке зростання цін на хліб спричинило антиурядові протести на Близькому Сході.

Генсек ООН заявив, що війна в Україні порушує ланцюги поставокГенсек ООН заявив, що війна в Україні порушує ланцюги поставок і спричиняє різке зростання цін на паливо, продукти харчування і транспорт.

«Коли ціни підскочать, і бідняки не зможуть прогодувати свої сім'ї, вони опиняться на вулицях», – заявила голова МВФ.

Георгієва закликала до ширшої глобальної співпраці, щоб заповнити прогалини у постачанні товарів та енергії.

Вона згадала про важливість України як найбільшого експортера пшениці, закликавши до якнайшвидшого закінчення війни. «Чим швидше вийдуть танки, то швидше прибудуть трактори. Нам потрібний урожай в Україні до липня, щоб сприяти стабільності цін на продукти», – заявила Георгієва.

Нагадаємо, правозахисна організація Human Rights Watch також попередила, що вторгнення росії в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці.

Президент Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що проблеми з експортом сільгосппродукції з України вдарять по багатьох регіонах світу. Водночас, самій Україні, за підрахунками, запасів продовольства має вистачити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: