Війна в Україні: Світовий банк прогнозує рекордні ціни на продовольство та паливо

Читать на русском
Вторгнення росії в Україну завдало удару по товарних ринках, змінивши глобальні моделі торгівлі, виробництва та споживання.
24 канал

Вторгнення росії в Україну завдало удару по товарних ринках, змінивши глобальні моделі торгівлі, виробництва та споживання.

У звіті Світового банку йдеться про те, що ціни зберігатимуться на історично високому рівні до кінця 2024 року.

За інформацією, зростання цін на енергоносії за останні два роки стало найбільшим з часів нафтової кризи 1973 року. Підвищення цін на продовольчі товари, великими виробниками яких є росія та Україна, та добрива, виробництво яких залежить від природного газу, було найбільшим із 2008 року.

«Загалом це найбільший товарний шок, який ми зазнали з 1970-х років. Як і тоді, шок посилюється різким запровадженням обмежень на торгівлю продуктами харчування, паливом та добривами», - сказав Індерміт Гілл, віце-президент Світового банку.

Прогнозується, що ціни на пшеницю зростуть більш ніж на 40%, досягнувши цього року рекордно високого рівня у номінальному вираженні. Це вплине на економіки, що розвиваються, які залежать від імпорту пшениці, особливо з Росії та України. Прогнозується, що ціни на метали зростуть на 16% у 2022 році, а потім знизяться у 2023 році, але залишаться на підвищеному рівні.

Світовий банк очікує, що ціни на енергоносії зростуть більш ніж на 50% у 2022 році, а потім знизяться у 2023 та 2024 роках.

Через перебої у торгівлі та видобутку, пов'язаних з війною, очікується, що ціна сирої нафти марки Brent в середньому становитиме 100 доларів за барель у 2022 році, що стане найвищим рівнем з 2013 року та збільшиться більш ніж на 40% порівняно з 2021 рік. Очікується, що ціни знизяться до 92 доларів у 2023 році, що значно перевищує середній показник за п'ять років у розмірі 60 доларів за барель.

Очікується, що європейські ціни на природний газ у 2022 році будуть вдвічі вищими, ніж у 2021 році, а ціни на вугілля, як очікується, будуть на 80% вищими, причому обидва показники будуть на рекордно високому рівні.

«У разі затяжної війни або додаткових санкцій щодо росії ціни можуть бути ще вищими і більш волатильними, ніж прогнозується нині», - йдеться у повідомленні.

Раніше у Світовому банку озвучили фактичні збитки України від війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: