Війна в Україні збільшить рівень бідності в країнах, що розвиваються – Світовий банк

Читать на русском
Вплив війни росії з Україною на світову економіку спричинить значні збитки для країн з низьким і середнім рівнем доходу.
Getty Images

Війна в Україні може завдати непоправних збитків економіці країн з низьким і середнім рівнем доходу, вкинувши мільйони людей у злидні, а десятки країн у боргову кризу.

Про це попередили у Світовому банку, пише Financial Times.

Віцепрезидент Банку зі справедливого зростання, фінансів та інститутів Індерміт Гілл заявив, що високі ціни на сировинні товари, зниження темпів зростання торгівлі, підвищення відсоткових ставок і зміцнення долара США посилять фіскальний тиск у багатьох країнах, що ускладнить обслуговування боргу, що зростає.

Війна з Росією: у МВФ оцінили спад економіки УкраїниЗа попереднім прогнозом МВФ, через війну ВВП України може впасти на 10 відсотків. За найпесимістичнішим прогнозом, падіння може бути на третину.

За його словами, одного тільки різкого зростання цін на нафту і пшеницю буде достатньо, щоб серйозно загальмувати зростання в багатьох країнах, якщо тільки війна не закінчиться швидко. Особливого ризику зазнали імпортери нафти, такі як Китай, Індонезія, Південна Африка та Туреччина.

«Якщо ціни на пшеницю і нафту залишаться високими від шести місяців до року, це на процентний пункт знизить темпи зростання, які ми прогнозували трохи більше місяця тому», – сказав Гілл.

Він додав, що економічні збитки від війни, швидше за все, будуть найбільш відчутними в країнах, у яких мало або взагалі немає економічних зв'язків з росією, таких як Гана та Шрі-Ланка, але економіка яких постраждає через збої в торгівлі та погіршення світових фінансових умов.

«Збитки від пандемії були зворотними, тому що з ним можна було впоратися за допомогою внутрішньої політики. Але ми дуже стурбовані війною. Це не в руках національних політиків і це може призвести до незворотних наслідків», – резюмували у Світовому банку.

Нагадаємо, у МВФ заявили, що глобальна економічна напруженість, спричинена війною росії в Україні, може спровокувати громадянські заворушення на Близькому Сході та за його межами.

Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що проблеми з експортом сільгосппродукції з України вдарять по багатьом регіонам світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: