Зараз росія втрачає вплив та збройові ринки через війну в Україні – Арестович

Читать на русском
Російське озброєння, яке у війні показує себе не найкращим чином, перестає цікавити покупців. А ось українська зброя почала котируватися у світі
Ілюстративне фотоГенеральний штаб ЗСУ

Війна в Україні призвела до того, що росія поступово втрачає збройові ринки, навіть ті, де раніше лідирувала. А разом з втратою ринків вона втрачає і вплив.

Про це розповів радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю російському правозахиснику Марку Фейгіну.

Жодного ефекту: у Пентагоні оцінили застосування росією гіперзвукових ракет проти УкраїниПуски гіперзвукових ракет росією жодним чином не змогли змінити ситуацію, яка склалася для угруповання вторгнення

Арестович розповів, що українська зброя почала котируватися на міжнародних ринках значно більше, ніж до війни; зокрема, чотири країни цікавляться українськими протикорабельними ракетами, які пустили на дно флагман Чорноморського флоту росії. А ось зброя росії через її постійні невдачі у війні перестає цікавити покупців.

Більш того, багато світових конкурентів Росії на ринку зброї почали відправляти представників в країни, які традиційно купували озброєння у росіян.

«Вони кажуть наступне: «Ви подивилися, як працює ця безприкладна зброя в цьому конфлікті, яким вони обіцяли всіх перемогти? Ось так воно і працює. І у вас воно буде так працювати. І чекає вас приблизно той же успіх, коли ви спробуєте воювати». Країни починають чесати ріпу і думати: «Ого. Напевно, так. Напевно, це як Жигулі, краще Мерседеси купувати» – розповів він.

Закон про ленд-ліз для України підписано: реакція соцмережРеакція соцмереж на підписання Джо Байденом закону про ленд-ліз для України. Завдяки закону військова допомога надходитиме Україні швидше.

Арестович додав, що продаж озброєння забезпечує країні-продавцю певний стратегічний вплив на покупця. Держава, озброєна іноземною зброєю, зберігає певну лояльність до продавця цієї зброї, оскільки в іншому випадку можна залишитися без запчастин і боєприпасів до свого придбання. Таким чином, і тут росія втрачає все, що мала.

«Так ось це означає мало того, що витіснення російської зброї з ринку озброєння та перебудову міжнародного ринку озброєння, це ще й втрата росією стратегічного впливу по одному з найбільш ключових параметрів» - резюмував він.

Тим часом міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) пообіцяли посилити економічну і політичну ізоляцію країни-агресора, продовжити постачання зброї Україні і працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, викликаної війною, яку розв'язала росія.

У МЗС України зазначили, що ситуація з поставками зброї Україні під час війни з росією значно покращилася останнім часом, але ще залишається дві великі проблеми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: