G7 обіцяє оборонну допомогу Україні та ізолювати росію — Reuters

Читать на русском
У G7 також пообіцяли боротися з російською дезінформацією, спрямованою на те, щоб звинуватити Захід у проблемах постачання продовольства по всьому світу через економічні санкції проти рф.
Ілюстративне фотоtwitter.com/g7

Міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію країни-агресора, продовжити постачання зброї Україні та працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною, яку розв'язала росія.

Про це повідомляє агенство Reuters з посиланням на заяву міністрів.

Зазначається, що після зустрічі на курорті Вайссенхаус на Балтійському морі топ-дипломати з Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, США та Європейського Союзу також пообіцяли продовжувати військову та оборонну допомогу Україні «скільки буде потрібно».

Скільки європейців підтримують надання допомоги Україні та її членство в ЄС – результати опитуванняПонад 60 відсотків європейців погоджуються, що Україна має вступити до ЄС, коли буде готова.

У G7 також пообіцяли боротися з російською дезінформацією, спрямованою на те, щоб звинуватити Захід у проблемах постачання продовольства по всьому світу через економічні санкції проти Москви, і закликали Китай не допомагати Москві та не виправдовувати війну росії.

«Ми ніколи не визнаємо кордони, які росія намагалася змінити за допомогою військової агресії, і будемо підтримувати нашу участь у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим», - заявили міністри.

Міністри вважають, що ключем до посилення тиску на країну-агресора є заборона або поетапна відмова від закупівлі російської нафти країнами-членами ЄС, які, як очікується, наступного тижня досягнуть угоди з цього питання, навіть якщо Угорщина й надалі виступатиме проти цього.

«Ми будемо прискорювати наші зусилля, щоб зменшити та припинити залежність від російських поставок енергоносіїв якомога швидше, спираючись на зобов’язання G7 щодо поступового припинення або заборони імпорту російського вугілля та нафти», – йдеться у заяві.

Як повідомляють ЗМІ, міністри країн G7 також розкритикували Білорусь за її позицію щодо війни.

«Ми... закликаємо Білорусь припинити полегшувати агресію росії та дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань», - йдеться у заяві.

Нагадаємо, як заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба після зустрічі глав МЗС G7, Угорщина досі виступає проти запровадження ембарго на нафту росії. Це може стати першим випадком руйнування європейської єдності.

Раніше ми повідомляли, що країни G7 планують виділити Україні 30 млрд євро.

Окрім цього, Єврокомісія спростить конфіскацію російських активів, які потрапили під санкції.

Також нагадаємо, що керівники посольств США, Британії, Німеччини і Франції вперше з початку вторгнення зустрілися у Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: