Між путіним та Шойгу зростає напруженість, довіра підірвана – NYT

Читать на русском
Після початку війни в Україні між путіним та Шойгу зіпсувалися стосунки. У США вважають, що військове керівництво не надає президенту повної та правдивої інформації про війну.

Між президентом росії володимиром путіним та його міністром оборони Сергієм Шойгу зростає напруженість, хоча раніше він був однією із найдовіреніших осіб та найближчих соратників.

Проблеми виникли через те, що путін не отримує правдивої інформації про становище армії під час вторгнення в Україну, пише видання The New York Times з посиланням на дані американської розвідки.

За інформацією офіційних осіб США, жорстка ізоляція путіну під час пандемії коронавірусу та його готовність публічно дорікати радникам, які не поділяють його погляди, «викликали деяку настороженість або навіть страх у вищих чинах російської армії». Тому путін може отримувати неповні чи надмірно оптимістичні звіти про просування російських військ.

Путін розпочав репресії проти служби ФСБ, яка забезпечувала його даними щодо політичної ситуації в Україні – ЗМІЗа два тижні після вторгнення Путін розпочав репресії проти керівництва відділу ФСБ, який доповідав йому про політичну ситуацію в Україні.

У США вважають, що путін міг справді не знати про участь російських строковиків у війні в Україні, а також мати неповне уявлення про збитки економіці від західних санкцій.

Один з американських чиновників зазначив, що між путіним та міністерством оборони «зараз існує постійна напруженість». Хоча Шойгу вважався одним із небагатьох радників, яким путін довіряв, але війна підірвала ці стосунки.

Крім того, за деякими даними, путін помістив двох високопосадовців розвідки під домашній арешт за надання недостовірної інформації перед вторгненням в Україну, що, можливо, «ще більше посилило атмосферу страху».

Нагадаємо, раніше офіційний представник США говорив телеканалу CNN про те, що володимира путіна «дезінформують» його щодо дій російських військових в Україні, а також впливу санкцій на економіку росії.

Щодо Сергія Шойгу, то в середині березня він на кілька тижнів «випав» з російського інформаційного простору. У кремлі говорили, що він має «багато турбот» на тлі війни в Україні.

Водночас, радник голови МВС Антон Геращенко писав, що Шойгу переніс інфаркт.

Днями Шойгу таки з'явився на публіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: