Затримання Шарія: що далі чекає на блогера та скільки часу займе його екстрадиція

Читать на русском
Проросійського блогера Анатолія Шарія затримали. Слово і діло розбиралось, яка процедура чекає на нього далі та чи є можливість екстрадиції.

В Іспанії правоохоронні органи затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого в Україні підозрюють у державній зраді. Водночас, Іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд. У нього забрали паспорт і наказали двічі на місяць з'являтися до найближчого суду, однак такі заходи перестануть діяти, якщо Україна протягом місяця не подасть заявку на екстрадицію. «Слово і діло» разом з правознавцем розбирались, яка процедура чекає на Шарія надалі та скільки часу може знадобитися на його екстрадицію.

Що про затримання кажуть в СБУ

У Службі безпеки України наголосили, що затримання Шарія – це чергове свідчення того, що кожен зрадник України рано чи пізно отримає заслужене покарання.

Там нагадали, що його підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (державна зрада)
  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

«На переконання слідчих СБУ, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур», – додали в СБУ.

Наразі продовжуються всі необхідні слідчо-оперативні заходи для того, щоб притягнути Шарія до відповідальності.

Чи готується процедура екстрадиції Шарія

Насамперед потрібно розуміти, що одна країна не може видати іншій зловмисника чи підозрюваного у злочинах без договору про екстрадицію, зауважив адвокат Максим Тютюнников у розмові зі «Слово і діло» .

«Щодо України та Іспанії, то Україна підписала необхідні угоди із державами-членами Ради Європи, які є учасниками Європейської конвенції про видачу правопорушників за принципом взаємності, серед них є і Іспанія. Тому, екстрадиція Шарія однозначно можлива», – пояснив він.

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський також повідомив, що Шарія судитимуть в Україні, наразі готують процедуру екстрадиції.

Янукович, Порошенко, Шарій: кому з 2014 року оголошували підозру у держзрадіПро підозру у державній зраді повідомляли Петру Порошенку, Віктору Януковичу, Анатолію Шарію, Віктору Медведчуку.

«Його затримали в рамках міжнародної правової допомоги в рамках розшуку пана Шарія за вчинення ним низки кримінальних тяжких злочинів на території України. Відповідно зараз буде започаткована процедура його екстрадиції до України, і він постане перед українським судом і буде нести відповідальність за українськими законами», – сказав він в ефірі телемарафону.

Веніславський наголосив, що всі європейські країни є демократичними і дуже ретельно будуть стежити за дотриманням правових процедур.

«Звісно, не варто думати, що Шарій буде на території України вже завтра, але те, що він точно потрапить на території України і буде переданий у руки правосуддю, у мене теж сумнівів немає», – додав представник президента у КСУ.

Крім того, у ЗМІ з посиланням на джерела в уряді з’явилась інформація, що процедура екстрадиції Шарія займе близько двох тижнів-місяця.

Однак на думку адвоката Максима Тютюнникова, ці строки є занадто оптимістичними, оскільки на практиці ця процедура триває місяці.

«Рішення про видачу особи може бути оскаржено особою, стосовно якої воно прийняте, або її захисником, а адвокати Шарія обов'язково оскаржуватимуть усі дії сторони обвинувачення, що може суттєво затягнути процес», – пояснив він.

Водночас згодом стало відомо, що іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд. Справа про можливу екстрадицію до України буде розглянута пізніше.

Якою загалом має бути подальша процедура

За словами правознавця, процедура екстрадиції охоплює кілька етапів:

  • офіційне звернення про встановлення місця перебування на території запитуваної держави особи, яку необхідно видати, та видачу такої особи;
  • перевірку обставин, що можуть перешкоджати видачі (екстрадиційна перевірка);
  • ухвалення рішення за запитом;
  • фактичну передачу такої особи під юрисдикцію запитуючої держави.

«Тобто, Офіс генпрокурора має звернутися до Міністерства юстиції Іспанії із запитом екстрадувати Шарія. Після цього організовується проведення екстрадиційної перевірки, саме за результатами якої приймається рішення про видачу особи. Ухвалити рішення про екстрадицію повинна буде Національна судова палата Іспанії. Крім того, рішення про екстрадицію має бути схвалено Урядом Іспанії», – пояснив Тютюнников.

Він наголосив, що екстрадиція є тривалим процесом та включає в себе не лише видачу особи, але і сукупність заходів, направлених на забезпечення видачі.

Коли розпочнеться процес притягнення до відповідальності

За словами адвоката Максима Тютюнникова, Анатолію Шарію було повідомлено в Україні про підозру, що відповідно до кримінального процесуального закону означає, що він є офіційно підозрюваним.

«Отже, починається процес притягнення його до кримінальної відповідальності, а саме, здійснення таких дій як допит, обрання запобіжного заходу, щоб підозрювана особа не перешкоджала здійсненню кримінального провадження», – розповів він.

Правознавець уточнив, що після повідомлення особі про підозру прокурор зобов’язаний у найкоротший строк звернутися до суду з обвинувальним актом, а суд визначити дату розгляду справи.

«Спрогнозувати, скільки часу потрібно буде для притягнення Анатолія Шарія до відповідальності, важко, оскільки це залежить від наявних у справі доказів, дій слідчих, руху справи в суді, оскарження дій сторони обвинувачення тощо», – резюмував Тютюнников.

Нагадаємо, у лютому минулого року СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію.

21 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти низки осіб, серед яких Анатолій Шарій.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: