Янукович, Порошенко, Шарій: кому з 2014 року оголошували підозру у держзраді

Читать на русском

П'ятому президенту Петру Порошенку повідомили про підозру у державній зраді. За версією слідства, Порошенко у 2014-2015 роках розірвав вугільні контракти з ПАР та організував злочинну схему постачання з окупованих територій Донбасу. Підозру у цій справі оголосили також нардепові Віктору Медведчуку. «Слово і діло» пропонує згадати, кому ще з відомих особистостей останніми роками висували підозру у держзраді.

Колишній президент Віктор Янукович фігурує у двох кримінальних провадженнях щодо державної зради. Першу підозру він отримав у січні 2014 року за звернення до Росії із проханням ввести війська для «відновлення законності» під час Революції гідності. У цій справі вже є заочний вирок – 13 років ув'язнення.

Ще одну підозру в держзраді Янукович, а також колишні міністри оборони Саламатін та Лебедєв отримали на початку 2021 року. Правоохоронці підозрюють їх у навмисному зниженні обороноздатності України шляхом «реформування» Збройних сил.

Народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку кілька разів оголошували про підозру у держзраді. У лютому 2019-го це сталося через епізод, коли Медведчук на з'їзді партії заявив про необхідність створити «автономний регіон Донбас» та закріпити цей статус у Конституції.

У травні цього року Медведчуку та іншому нардепу – Тарасу Козаку – повідомили про підозру у держзраді та підготовку до розграбування національних цінностей у Криму. За версією слідства, депутати у 2015 році вступили в попередню змову з чиновником уряду Росії для видобування корисних копалин на шельфі Чорного моря

І у жовтні Медведчуку повідомили про підозру у держзраді та сприяння терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

Підозру у держзраді у лютому 2015 року отримав журналіст Руслан Коцаба. Нині у його справі йдуть суди: Коцабу звинуватили у тому, що він поширював у ЗМІ замовні матеріали про відмову мешканців України від мобілізації.

Резонансною була справа перекладача прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. У грудні 2017 року Станіслава Єжова звинуватили у держзраді: за інформацією правоохоронців, він був завербований російськими спецслужбами та передавав їм матеріали про зустрічі прем'єра з високопосадовцями. Єжов пішов на угоду зі слідством та отримав трохи більше трьох років ув'язнення.

У лютому 2021 року підозру в держзраді повідомили проросійському блогеру Анатолію Шарію. В СБУ заявили, починаючи з 2012 року, через соцмережі, ЗМІ та російські телеканали Шарій займався дискредитацією державної політики України, навмисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, спотворену інформацію про урядові ініціативи та події на Донбасі.

Нагадаємо, на інфографіці можна побачити, ким були гучні фігуранти справ про державну зраду.

Також «Слово і діло» писало, у яких ще кримінальних провадженнях фігурує Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: