У Кремлі прийняли рішення атакувати Молдову – The Times

Читать на русском
Одним з планів росії може стати масований десант на транспортних літаках і вертольотах в Придністров'ї, які вилетять з окупованого Криму. Сама операція переслідує три цілі
Ілюстративне фотоАпостроф

Передбачається, що росія прийняла чітке рішення атакувати Молдову. Однак поки достеменно не зрозуміло, як саме буде реалізований цей кремлівський план, якщо він дійсно розроблений і прийнятий до виконання.

Про це повідомляє британське видання The Times з посиланням на власні джерела в українських розвідувальних службах.

В українській розвідці, як розповіло джерело, вже впевнені, що напад hосії на Молдову - це справа вирішена і вона відбудеться дуже скоро.

Росія натякає Молдові, щоб чекала на «гостей» – ПодолякМихайло Подоляк заявив, що Молдова може стати наступною ціллю росії. Але Україна поки що забезпечує стратегічну безпеку в регіоні.

«Ми вважаємо, що кремль вже прийняв рішення про напад на Молдову. До чого призведуть події в Молдові - буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісності України. Якщо росія визнає незалежність Придністров'я, то це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення Донбаського сценарію. Далі вони будуть поставляти велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати її до складу росії» - на умовах анонімності розповів виданню український офіцер розвідки.

Інші джерела говорять виданню, що спецслужби росії розглядають ряд сценаріїв по дестабілізації Молдови, наприклад, роздування заворушень і заколотів - в країні існує певне невдоволення через зростання цін. Також відзначається дивна активність на аеродромі Тирасполя, столиці невизнаного Придністров'я.

Ізраїль закликав своїх громадян негайно покинути територію Придністров'яТакож рекомендується відкласти поїздки в цей регіон всім громадянам Ізраїлю, які планували приїхати туди найближчим часом

Також одним з планів Росії може стати масований десант на транспортних літаках і вертольотах в Придністров'ї, які вилетять з окупованого Криму. Але у виданні зазначають, що у росіян, згідно з даними західних військових аналітиків, немає можливостей, щоб безпечно пролетіти над ППО Одеської області, яка останнім часом була значно посилена. Українці зможуть збити більшу частину літальних апаратів, що призведе до неприйнятних втрат. А постачати усе необхідне для висадженого угруповання можна буде тільки за рахунок існуючих в Придністров'ї складів - видання зазначає, що росіяни не змогли створити сухопутний коридор з окупованого Херсона до Придністров'я.

Датою можливої військової операції називають 9 травня, коли в росії під шумок традиційного травневого побідобісся Путін може заявити про визнання росією незалежності Придністров'я. Висадка десанту в Тирасполі може стартувати одночасно з організацією заколотів і протестів в Кишиневі.

У Придністров'ї війська росії приведені в бойову готовність – ГенштабРосійські окупанти дали команду привести війська біля Придністров'я в повну бойову готовність.

Видання опитало військових аналітиків з Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень Британії; Джек Уотлінг і Нік Рейнольдс вважають, що операція росії буде переслідувати відразу три цілі:

  • відтягнути резерви ЗСУ на новий, південно-західний фронт;
  • перервати рух Молдови до Європи;
  • залякати західні країни дестабілізацією в регіоні та, надалі, на Балканах.

Аналітики кажуть, що генерал фсб Дмитро Мілютін пропонував кремлю використовувати в ході протестів в Молдові заборонені георгіївські стрічки та символи рашизму, щоб показати протести, як проросійські, а також влаштувати провокації, щоб вся ситуація виглядала, як придушення свободи слова та опозиції.

Автори матеріалу The Times не змогли підтвердити ці дані в незалежних джерелах.

Нагадаємо, раніше ГУР МОУ повідомило, що на території «ПМР» вже надрукований великий тираж газети так званого «Придністров'я», датований 2 травня, в якому жителі нібито звертаються до президента країни-агресора володимира путіна.

У Зеленського попереджали, що війна, яку російські окупанти почали проти України, скоро може виплеснутися за українські кордони і прийти в деякі інші країни. І якщо росія зуміє залучити Придністров'я у війну проти України, це поставить на анклаві хрест. Україна завжди розглядала ПМР, як можливий плацдарм для вторгнення, тому оборона на цьому напрямку продумана і дуже сильна.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: