Росія планує операцію з дестабілізації Молдови – FT

Читать на русском
Росія має план щодо політичної дестабілізації Молдови. Пік цієї операції може припасти на 9 травня.

Росія планує гібридні атаки, щоби дестабілізувати прозахідний уряд Молдови. Нагадаємо, за останні кілька днів у невизнаному Придністров'ї сталася серія вибухів.

Про це пише Financial Times з посиланням на українських та молдавських офіційних осіб.

«У них є план дестабілізації Молдови», — сказав представник української розвідки, посилаючись на стеження за агентами російської ФСБ.

Росія натякає Молдові, щоб чекала на «гостей» – ПодолякМихайло Подоляк заявив, що Молдова може стати наступною ціллю росії. Але Україна поки що забезпечує стратегічну безпеку в регіоні.

За оцінкою чиновника, пік операції з дестабілізації може припасти на 9 травня. «Росія може напасти на Молдову будь-якої миті. Вони мають цей варіант на столі», — сказав чиновник.

Видання з посиланням на двох офіційних осіб пише, що уряд Молдови і президент Майя Санду знають про діяльність ФСБ і готуються протистояти можливим спробам Москви вжити заходів щодо політичної дестабілізації найближчими тижнями.

Україна побоюється, що росія може використати свої війська у Придністров'ї, щоб відкрити шлях для вторгнення із заходу, або влаштувати провокації проти українських сил поблизу кордону. Це змусило б Київ перекинути туди частину військових, яких можна було б використати для оборони на Сході.

«Якби Молдова була захоплена росіянами гібридним способом, хай навіть військовим, вони негайно вторглися б в Україну на півдні і створили територію, з якої могли б організувати наступ на Одесу. Зрозуміло, що це їхній план – захопити Одесу. Їм не вистачає військ. А ось із Придністров'я – більше», – заявив представник української розвідки.

Нагадаємо, за даними української розвідки, російська армія може завдати масованого ракетного удару по невизнаному Придністров'ю з жертвами серед мирного населення. При цьому росія готується звинуватити в цьому Україну.

У РНБО заявили, що мета російських провокацій у Придністров'ї – відкрити додатковий фронт на Одещині та відвернути увагу від Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: