Зірвано евакуацію з Маріуполя: росія відмовилась припинити обстріли на Великдень

Читать на русском
На Великдень 24 квітня не вдалось відкрити гуманітарний коридор із Маріуполя. Країна-агресор не підтвердила гарантію режиму припинення вогню.
theworldnews.net

На неділю, 24 квітня, країна-агресор відмовилась забезпечити режим припинення вогню для евакуації людей із Маріуполя.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила в ефірі телемарафону.

Незважаючи на те, що представник ОПУ Михайло Подоляк закликав росію зробити три «маріупольські кроки», у тому числі перемир'я на Великдень, країна-агресор не підтвердила гарантію режиму припинення вогню.

«Нам не вдалося відкрити гуманітарний коридор, росія не підтвердила гарантію режиму припинення вогню, а тому будемо пробувати завтра», - сказала Верещук, відповідаючи на запитання, чи вдалося сьогодні евакуювати людей із Маріуполя.

При цьому, Верещук каже, що Організація Об'єднаних Націй повинна забезпечити гуманітарний коридор із заблокованого російськими військами Маріуполя.

На «Азовсталі» перебувають близько тисячі цивільних та сотні поранених військових – ВерещукУ Маріуполі на заводі Азовсталь перебувають близько тисячі цивільних та 500 поранених військових. Їх треба терміново евакуювати, заявила Верещук.

Згідно з її словами, саме це питання має підняти генсек ООН Антоніу Гутерреш під час свого візиту до росії.

«Ми вже не просимо, ми вимагаємо від ООН забезпечити режим припинення вогню і відкриття гуманітарного коридору і з «Азовсталі», і з Маріуполя в цілому. На «Азовсталі» зараз 1000 жінок і дітей, плюс – 500, може навіть більше, поранених, майже 50 осіб потребують ургентної негайної кваліфікованої допомоги. Саме про це має говорити пан Гутерреш в Москві, якщо він збирається говорити про мир…Всі решта домовленостей не матимуть ваги, бо найголовніше, що може зробити ООН і не можуть зробити інші - це відкрити гуманітарний коридор», - повідомила Верещук.

В Офісі президента зазначають, що Україна використовує всі можливі варіанти для деблокади Маріуполя. Завдання президента та уряду - зберегти якомога більше життів цивільних і військових українців в обложеному російськими окупантами місті.

Нагадаємо, що Червоний Хрест зажадав негайного доступу до Маріуполя для евакуації людей.

Також нагадаємо, що президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом у неділю, 24 квітня. Сторони обговорили евакуацію з Маріуполя та можливі гарантії безпеки з боку Туреччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: