Війна росії в Україні заснована на тактиці, яку вона використовувала в Сирії – WP

Читать на русском
Методи ведення війни в Україні нагадують тактику, яку росія використовувала у Сирії. Особливо це стосується блокади міст. Ситуація у Маріуполі вже багатьом нагадує Алеппо.
Вид на Маріуполь із супутників

Правозахисні організації, офіційні особи та експерти порівнюють методи ведення війни в Україні із тактикою, яку росія застосувала, щоб переламати хід війни в Сирії на користь диктатора Башара Асада.

Про це пише видання The Washington Post.

«Ми вражені кількістю подібностей», – говорить директор із захисту інтересів Європи та Центральної Азії Amnesty International Деніел Балсон.

Звичайно, є відмінності: росія розпочала наземне вторгнення в Україну, тоді як у Сирії вона здебільшого надавала підтримку з повітря. Проте росія продовжує застосовувати зброю та стратегії, відточені на сирійських містах.

Глава британської спецслужби про напад росії на Україну: путін допустив стратегічний прорахунокГлава розвідувального агентства GCHQ заявив, що путін допустив стратегічний прорахунок, розпочавши війну в Україні. А його військовим не вистачає зброї та бойового духу.

Найбільша подібність є у ситуації з блокадою Маріуполя та знищенням сирійського міста Алеппо, яке свого часу стало символом готовності російських та сирійських військ застосовувати безжальну тактику проти мирних жителів.

У 2016 році під час майже шестимісячної облоги Алеппо російські війська атакували фабрики та станції водопостачання, відрізали місто від постачання, внаслідок чого 250 тисяч жителів опинилися в умовах гуманітарної катастрофи.

Подібне зараз відбувається у Маріуполі: російські окупанти оточили місто, відрізали його від комунікацій та не пропускають гуманітарну допомогу. Аналогічна ситуація у Чернігові.

Крім того, росія завдає авіаударів по місцях, де ховаються мирні жителі – так було і в Алеппо, і в Маріуполі.

Ще один елемент стратегії росії у Сирії, який вона використовує і в Україні – дезінформація. Свого часу росія та її союзники зображали сирійських повстанців терористами, а тепер українськи військових видають за «нацистів».

На відміну від сирійського конфлікту, де росія активно атакувала з неба, в Україну були направлені наземні війська. Проте вони зазнали серйозних втрат, і експерти вважають, що росія може активізувати боротьбу у повітрі.

До речі, експерти з міжнародного права та конфліктів стурбовані тим, що відсутність відповідальності за дії володимира путіна в Сирії «надала йому сміливості».

Нагадаємо, раніше радник керівника ОПУ Михайло Подоляк говорив, що рекрутинг росією колишніх бійців ІДІЛ та пропагандистські заяви про хімічну зброю свідчать про намір реалізувати в Україні «сирійський сценарій».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: