Час до перемоги: прогнози та сценарії закінчення війни в Україні

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Прогнозувати точну дату закінчення війни в Україні не береться ніхто. Проте військові експерти, тактики та стратеги намагаються проаналізувати всі чинники, які зараз тиснуть на Росію для того, щоб зрозуміти, коли саме закінчиться активна фаза бойових дій, і яких сценаріїв чекати після цього.

Зрозумілими є дві важливі обставини. По-перше, українські ЗСУ та сили тероборони вже зруйнували всі можливі плани ворога. В Кремлі буквально «з коліс» намагаються вигадати прийнятні варіанти своєї вигаданої «перемоги» над Україною, щоб бодай якось пояснити дію санкцій та «зализати рани» й зберегти повноту влади нелюдського путінського режиму.

По-друге, Путін не втратив і, схоже, не збирається втрачати своєї мети будь-що змусити Україну до капітуляції. З кожним днем протистояння російським військам та неухильному знищенні сил ворога – українські ЗСУ та тероборона змушує російський режим переглядати свої «переможні» цілі.

Проте є ще одна обставина, яка діє не на боці України: поступове економічне виснаження та людські втрати, - найвища ціна, яку доводиться платити у протистоянні з ворогом. Природнім бажанням є якнайшвидше досягти перемоги та відновити територіальну цілісність нашої держави.

Коли і як закінчиться війна?

Якнайшвидше

Частина експертів, аналізуючи втрати ворога як на полі бою, так і економічні, вважають, що активна фаза бойових дій може закінчитися вже до кінця поточного місяця – тобто, за два тижні.

Воєнний стан в Україні: які обмеження діютьВ Україні запроваджено воєнний стан. На нашій інфографіці – які обмеження передбачені законом.

Зокрема, такої думки дотримується колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес: він вважає, що у Росії закінчуються боєприпаси та занадто неналагодженою залишається система забезпечення, а найбільш боєздатні підрозділи вже знищені ЗСУ, або зазнали нищівних втрат. Окрім деморалізації та пошуку резервів, Росія вдається до тактики залякування – це і злочинні дії росармії з розстрілу населення, мародерства, так і бомбардування авіацією та ракетами об’єктів критичної інфраструктури у різних містах по всій території України.

За оцінками Ходжеса, приблизно за 10 днів Росія припинить активну фазу воєнних дій.

Схожий прогноз дає і колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. В одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю він спогнозував, що активна фаза війни закінчиться за 3 тижні. При цьому головним фактором припинення активних бойових дій Аваков називає не лише ефективну протидію ЗСУ та тероборони, а тотальний супротив всього українського народу. «Близько 200 тисяч людей становить угруповання окупаційних агресивних військ, і вони зазнали втрат приблизно таких: за деякими даними, від 12 до 14 тисяч у живій силі, 35 тисяч людей поранених і близько 3 тисяч полонених. Якщо ви порахуєте, то це приблизно чверть усіх сил всього угруповання, яке зайшло на територію України. Це надзвичайно болісно, і найголовніше, це не припиняється», - зазначив колишній міністр внутрішніх справ.

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв також вважає, що за тиждень чи 10 наступних днів – Росія спробує «заморозити» активну фазу бойових дій. Залишається відкритим питання – з якою саме метою: для перегрупування та продовження війни, чи пошуку формату виходу із ганебної для себе ситуації? Дієвість санкцій, протидія ЗСУ та тероборони, спроможність України перейти у контрнаступ та швидко та докорінно перевести свою економіку на військові рейки – і будуть тими факторами, які вплинуть на бажання ворога продовжувати війну.

Обережні прогнози

Деякі аналітики роблять більш обережні прогнози й вважають, що війна в Україні триватиме щонайменше ще один місяць. Головна передумова цьому – наявність суттєвої переваги Росії у повітряних силах та ракетах.

Путінська армія практично повністю вичерпала свій потенціал – РНБОАрмія РФ практично повністю вичерпала свій потенціал, що помітно не тільки в масовій мобілізації в країні, а й у нестачі військової техніки та боєприпасів.

Військовий експерт з Азербайджану Агіл Рустамзаде, аналізуючи перебіг воєнних дій в Україні, зауважив в цілому успішну тактику українських військ у протидії планам ворога. Проте саме ракет для обстрілів українских територій, за оцінками експерта, залишилось щонайменше на 20-25 днів. В цілому ж, за його словами, для продовження потужного воєнного наступу Росії потрібні не лише людський ресурс, але й справно працююча потужна економіка – а цього вже найближчим часом не буде. Рахунок, на думку експерта, йде на місяці.

Обережний сценарій в оцінці ситуації довкола активних бойових дій висловив радник глави Офісу президента Олексій Арестович. За його словами, є два варіанти можливого розвитку ситуації: перший – у найближчі 1-2 тижні на перемовинах з Росією буде досягнута домовленість про вихід всіх ворожих військ з території України. Другий сценарій – Росія все ж таки збере сили та наважиться на продовження повномасштабного наступу, який українцям доведеться ще більш відчайдушно відбивати. За такого сценарію ЗСУ та силам тероборони знадобиться певний час, аби здолати ворога. За оцінками Арестовича, мова йде про місяць – до середини квітня.

Військовий експерт Олег Жданов також вважає, що нинішня війна затягнеться на кілька місяців. Адже попри розгром наступального запалу ворога, українським військам доведеться здійснювати контратаки та наступальні операції, аби звільнити наші території. А такі бої - вести важче, ніж оборонні, тому гаряча фаза війни може затягнутися.

«Заморозка» та життя у воєнному стані

На жаль, існує гіпотеза, що хворий розум кремлівського фюрера вже не зупиниться у своєму бажанні подолати Україну, попри важкі воєнні, людські та економічні втрати підконтрольної йому країни-агресора.

Вторгнення Росії в Україну: як реагують світові лідериПісля нападу Росії 24 лютого на підтримку України виступили 48 держав та 5 міжнародних організацій.

В такому випадку Україні слід готуватися на щонайменше піврічний, а, можливо, й тривалійший період протистояння та життя у воєнному стані. Це вже буде війна на виснаження та повне знищення ворога – чим більшими стають втрати з обох сторін, тим менше залишається компромісів для закінчення війни дипломатичними зусиллями.

І поки не настанене перелому на користь однієї зі сторін, реального дипломатичного вирішення не слід очікувати. Про це нещодавно у своїй статті написав американський філософ та політолог Френсіс Фукуяма. «Немає жодного можливого дипломатичного вирішення війни до тих пір, поки вона відбувається. Немає жодного компромісу, який був би прийнятним як для Росії, так і для України, враховуючи втрати, які обидві країни зазнали на даний момент», - вважає Фукуяма, коментуючи саме нинішню ситуацію гарячої фази війни.

Тож поки що Україні доведеться докласти всіх можливих зусиль для швидкого переходу економіки на умови роботи у воєнному стані та продовження дипломатичних зусиль у питанні надання ефективних протиповітряних засобів оборони та сучасного озброєння від країн-партнерів. Звісно, йдеться про продовження та поглиблення санкційного тиску на Росію до повного знекровлення економіки держави-агресора, а також перехід вітчизняної економіки до повністю нових економічних та торгових взаємозв’язків, які б повністю виключали будь-який контакт із економікою Росії.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: