Путін скоригував свою тактику в Україні: тепер його ціль південні та східні території – WSJ

Читать на русском
Не добившись швидкої перемоги над Україною, Путін змінює тактику війни. Тепер він хоче змусити керівництво України прийняти претензії Росії на південні та східні території.

Російській армії не вдалося добитися швидкої перемоги над Україною. Виходячи з цього, Кремль переходить до нової стратегії – змусити Київ прийняти претензії Росії на південні та східні території України.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлених американських чиновників.

У США початковими цілями Путіна в Україні називали захоплення Києва протягом кількох днів і заміну уряду, а також президента Зеленського на проросійський режим. Проте за три тижні Росія не змогла досягти цієї мети, що спонукало Путіна скоригувати свою тактику.

Якщо війна в Україні затягнеться, Путін може погрожувати ядерними ударами – Міноборони СШАПутін може загрожувати Заходу ядерною зброєю, якщо війна в Україні затягнеться, вважають у Пентагоні. Таким чином, Росія може примусити до проведення переговорів на своїх умовах.

Тепер, за словами топ-чиновників адміністрації Байдена, Путіна має намір змусити Київ прийняти претензії Росії на південні та східні території України. Так, як після анексії Криму та окупації частини Донбасу Росія прагне забезпечити собі сухопутний коридор.

Путін продовжить свій тиск, включаючи обстріл мирних міст, щоб змусити Володимира Зеленського, погодитися на нейтральний статус України та інші вимоги Росії.

Офіційні особи США стверджують, що якщо вимоги Путіна будуть відкинуті, він спробує утримати всі території, які зайняли його сили: «Виходячи з наших військових оцінок, схоже, що він повертається до тактики облоги».

Однак у «плані Б» Путіна є низка застережень. Російський президент може розширити свої військові цілі, якщо його армія буде діяти успішніше. Під питанням зараз ситуація з Києвом: незрозуміло, чи зможе Росія зібрати достатньо сил, щоб оточити та захопити столицю, кажуть американські чиновники.

Нагадаємо, у британській розвідці вважають, що Росія була змушена змінити свій оперативний підхід і зараз проводить стратегію виснаження.

Раніше директор ЦРУ Вільям Бернс говорив, що Путін погоджується на переговори з Україною з «тактичних причин», бо не має «чіткої кінцевої мети» свого вторгнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: