У кремлі вже не сподіваються взяти Київ, але не знають, як пояснити росіянам «зміну планів» – ЗМІ

Читать на русском
У кремлі зрозуміли, що взяти Київ не вдасться. Тепер вони не знають, як пояснити росіянам зміну мети війни, побоюючись за рейтинги путіна. Сам путін ще не ухвалив остаточного рішення про відмову від взяття української столиці.

Російське військове керівництво до кінця березня вже змирилося з тим, що захопити Київ їм не під силу. З цим пов'язана і офіційна зміна пріоритетів у війні та пом'якшення позиції росії на переговорах.

Про це пише російське видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента та уряду.

Як стало відомо виданню, російські військові та володимир путін сподівалися, що вторгнення в Україну пройде легко і не очікували такого опору від ЗСУ. Головною проблемою спочатку вважали не взяття великих міст, а організацію роботи окупаційних адміністрацій.

Тепер після масштабних втрат найімовірнішим сценарієм у росії вважають захоплення лише Донбасу.

Окрім військових невдач, зміні риторики сприяв стан російської економіки після запровадження санкцій Заходом. «Йдуть наради з різних галузей приблизно одного змісту: на старих запасах можна протриматися кілька місяців. Що буде потім, якщо не буде знято хоч якісь санкції, не зрозуміло нікому. Точніше, ясно, що все буде дуже погано. Почнуться інфраструктурні проблеми, проблеми з транспортом», – розповіли джерела.

При цьому путін, наголошують джерела в адміністрації президента, ще не ухвалив остаточного рішення про те, що робити далі.

Зі зміною цілі війни пов'язана й інша проблема: у росії переживають, як це вплине на рейтинги путіна. На початку війни рейтинги влади зросли, а тепер електорат може не зрозуміти того, що відбувається. «І що після цього сказати? Що Київ брати передумали? А чому? Так, справжніх, переконаних прихильників війни до кінця не так багато, але це дуже гучна частина суспільства, вона вже почала шуміти після переговорів у Стамбулі», – розповіло одне із джерел.

В адміністрації путіна навіть пройшла спеціальна нарада, на якій обговорювалися стратегії того, як пояснити росіянам можливі переговори про мир з Україною. Проте «дієвих стратегій пояснення не знайшлося».

Нагадаємо, після переговорів у Туреччині в росії заявили про наміри «зменшити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах».

Також у російському Генштабі заявили, що мета їхньої війни в Україні – «повне звільнення Донбасу».

У Пентагоні, НАТО та Генштабі вважають, що росія перегруповується для нових наступальних дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: