Попросив бронемашини та запропонував відновлювати Херсон: Зеленський виступив перед парламентом Австралії

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський у четвер, 31 березня, виступив перед парламентом Австралії.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 31 березня, виступив перед парламентом Австралії. Глава держави згадав про трагедію МН17, знищений росією літак «Мрія» і запропонував Австралії приєднатися до відновлення України.

Головною темою виступу стала війна в Україні, яку розпочала росія.

Ми нічого не віддамо і будемо боротися за кожен метр нашої землі і кожної людини – ЗеленськийЗеленський назвав війну проти росії Великою Вітчизняною, а всім бажаючим повчити ЗСУ захищати Батьківщину запропонував вирушати в окопи

Зеленський нагадав, що 27 лютого російська армія знищила український легендарний літак АН-225 «Мрія», який одного разу допоміг Австралії – у травні 2016 року.

«Подолавши майже 15 тисяч кілометрів, він доставив до Австралії терміновий вантаж – електрогенератор вагою 130 тонн, який був дуже потрібний вашому підприємству. Доставку морем довелося б чекати кілька місяців. А український літак зробив це за лічені дні», - розповів Зеленський.

Також він згадав, що Росії так і не покарали за збитий над Донбасом «Боїнг» МН17.

«Я впевнений, що кожен з вас – так само, як і кожен з нас, українців, пам'ятає трагедію MH-17. Малайзійського Боїнга, збитого російськими окупантами у небі над українським Донбасом. Тоді загинули 298 людей. Але чи вдалося притягти до відповідальності тих, хто вчинив цю трагедію? Ні. Вони ховаються на території Росії», - наголосив президент.

Він також подякував Австралії за допомогу та закликав запровадити нові санкції.

«За ту допомогу, яку ваша держава вже надала нам. Зокрема і за 70 тисяч тонн вугілля для потреб нашої енергетики. Але це тільки початок ... Потрібні нові санкції проти Росії. Потужні санкції», – сказав він.

Зеленський також зазначив, що Австралія могла б допомогти Україні бронемашинами.

«Наприклад, у вас є чудові бронемашини Bushmaster, які можуть допомогти Україні. Як і інші зразки техніки та зброї, здатні посилити наші позиції. Якщо у вас буде можливість – Україна вам буде вдячна. Зараз в Україні вони зроблять точно більше для нашої спільної свободи, для нашої спільної безпеки, ніж припадаючи пилом на вашій землі», - попросив президент.

Він також запросив Австралію долучитися до проекту відновлення України.

«Я запрошую вашу прекрасну державу придивитися до наших південних регіонів, до нашого узбережжя Чорного та Азовського морів. Відновлення наших портів, розвиток таких міст, як Херсон, яке сьогодні бореться за свою свободу, відновлення морської галузі України може бути для вас особливим внеском у стабільність після цієї страшної війни», - підсумував він.

Нагадаємо, Зеленський виступив перед парламентом Норвегії та попросив зброю проти кораблів.

Раніше Зеленський запропонував Данії взяти шефство над Миколаєвом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: