Юрист розповів, чому до Будапештського меморандуму апелювати марно

Читать на русском

Агресія Росії проти України. Чим може допомогти Будапештський меморандум, який був підписаний у 1994 році між Україною, США, Великою Британією та РФ - думка експерта.
Фото: baomoi.com

Якщо проаналізувати текст Будапештського меморандуму, можна побачити, що реальних зобов'язань країн-учасниць меморандуму там немає. А люди, які готували його текст, навіть не припускали акту агресії відносно України.

Про це в коментарі «Слово і діло» розповів кандидат юридичних наук, експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Єдиний пункт, який хоч щось дає з точки зору якогось реального механізму, за словами Москалюка, це четвертий пункт меморандуму, який передбачає, що в разі якщо Україна стане жертвою агресії, відповідні підписанти будуть ініціювати перед Радою безпеки Організації об'єднаних націй питання стосовно такої агресії.

«Фактично жодних інших реальних зобов'язань там немає, – наголосив експерт. – Є зобов'язання, пов'язані з тим, що самі ці країни (США, Велика Британія та РФ) не повинні здійснювати агресію стосовно України, але ніде, на жаль, не сказано, що у випадку, якщо хтось із сторін меморандуму здійснює агресію відносно України, інші суб'єкти якимось чином реально допомагають Україні чи здійснюють захист її територіальної цілісності і суверенітету».

За словами юриста, люди, які готували і підписували цей документ – Леонід Кравчук і Леонід Кучма – абсолютно не думали про можливість варіантів, пов'язаних з тим, що якісь країни будуть відносно України дійсно здійснювати акт агресії.

«Документ, який вміщується менше, ніж на одну сторінку, на мій погляд, це той документ, який не може реально нічого ні гарантувати, ні забезпечувати», – підкреслив Олександр Москалюк.

Нагадаємо, Будапештський меморандум був підписаний у 1994 році між Україною, США, Великою Британією та Російською Федерацією.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вчетверте і востаннє намагається скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Того ж дня посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен висловила впевненість, що меморандум є документом, який ні до чого не зобов'язує сторони юридично. Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявляв, що у 1994 році Україну фактично обдурили.

Нагадаємо, крім України Будапештські меморандуми були підписані також з Казахстаном і Білоруссю. Які ще країни відмовлялися від ядерної зброї та на яких умовах – дивіться на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: