Україні повинні компенсувати відмову від ядерної зброї – Данілов

Читать на русском
Будапештський меморандум коштує дешевше паперу, на якому його надрукували, а Україна залишилася без зброї, яка могла б захистити її територіальну цілісність
Олексій ДаніловВідкрите джерело

Україна повинна отримати вагому компенсацію від країн-підписантів Будапештського меморандуму, оскільки в 1994 році країна здала ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки, а фактично, її обдурили.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Апостроф TV.

«У 94 році, коли нас, я перепрошую, обдурили, коли ядерні боєголовки забрали. Передали їх куди-США домовилися, що їх забирає РФ» - нагадав він.

Данілов додав, що в результаті такого рішення Росія шантажує весь світ, в тому числі і США, а Україна залишилася без зброї, яка могла б захистити її територіальну цілісність.

Віхи Незалежності: що, якби Україна не позбулася ядерної зброї у 1994-муДо 30-річчя Незалежності України часто згадують події, які докорінно змінили історію нашої держави. Що було б, якби Україна не позбулася ядерної зброї – розмірковував політолог Олександр Радчук.

«Тому ми повинні за це отримати компенсацію. Я вже не кажу про те, що ніякої компенсації адекватної грошової зроблено не було. І ми сьогодні потребуємо допомоги, саме в зброї захисту» - сказав Данілов.

У 1994 році президент України Леонід Кравчук підписав з США, Британією і Росією Будапештський меморандум - гарантії непорушності кордонів України та безпеки для неї в обмін на відмову Києва від ядерної зброї. Через 20 років виявилося, що меморандум коштував менше паперу, на якому він був написаний - Росія окупувала Крим і частину Донбасу, а Лондон і Вашингтон реально не заступилися за Україну, обмежившись словами та деякою допомогою озброєнням.

Нагадаємо, що навесні 2021 року на тлі загострення агресії Росії посол України Андрій Мельник заявив, що Україні варто задуматися про повернення до статусу ядерної держави.

Пізніше глава МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що Україна не порушувала зобов'язань щодо позбавлення від ядерної зброї, і не виявляє намірів відновлення ядерного статусу попри те, що Росія порушила Будапештський меморандум.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: