Запитання Зеленського №5 про Будапештський меморандум: що отримали країни після відмови від ядерної зброї

Читать на русском

25 жовтня в Україні відбудеться всеукраїнське опитування, анонсоване президентом Володимиром Зеленським. П'яте запитання стосується Будапештського меморандуму і звучить так: «Чи потрібно Україні порушити сьогодні на міжнародному рівні питання: або всі підписанти меморандуму виконують взяті на себе зобов'язання, або ніхто?». «Слово і діло» проаналізувало, що отримали країни, які, як і Україна, відмовилися від ядерної зброї.

Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року між Україною, США, Великою Британією і Росією. Україна, відмовляючись від ядерного арсеналу, отримала гарантії від трьох держав своєї безпеки та збереження територіальної цілісності. В Офісі президента вважають, що положення меморандуму потрібно актуалізувати: «Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти нашій державі відновити втрачені за час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом по Донецьку, Луганську та Криму».

Крім України Будапештські меморандуми були підписані також з Казахстаном і Білоруссю. Гарантами виступили ті ж країни – США, Росія і Велика Британія. Згідно з документом, вони повинні гарантувати територіальну цілісність і недоторканність державних кордонів, незастосування сили, а також надати допомогу в разі військової агресії.

У 90-х роках від ядерного арсеналу добровільно відмовилася Південно-Африканська республіка. Це сталося після обрання президентом Фредеріка Віллема де Клерка та завершення періоду апартеїду. У 1991 році країна підписала договір про нерозповсюдження ядерної зброї, що допомогло внести вклад у стабільність в регіоні.

Згорнула також свою ядерну програму Лівія. Від своїх намірів створити зброю країна відмовилася в 2003 році, в обмін на це США і Велика Британія відновили з Лівією дипломатичні відносини і зняли санкції (втім, вони були відновлені після початку громадянської війни в 2011 році). Також США виключили Лівію зі списку країн, що підтримують тероризм.

В даний момент ядерною зброєю володіють США, Росія, Франція, Китай і Велика Британія, ці держави підписали договір про її нерозповсюдження. Володіють ядерною зброєю, але не підписали договір Пакистан, Індія та КНДР (спочатку підписала, але потім вийшла з нього). Ізраїль офіційно не визнає наявність у нього ядерного арсеналу.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило світовий досвід по всіх питаннях, які задав Володимир Зеленський:

  • питання №1 про довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах. Яке покарання за корупцію діє в інших країнах можна подивитися тут.

  • питання №2 про створення вільної економічної зони на Донбасі. В яких країнах функціонують ВЕЗ – на інфографіці.

  • питання №3 про скорочення кількості народних депутатів. Ми вивчили, скільки населення в інших країнах припадає на одного депутата.

  • питання №4 про легалізацію медичного канабісу. Світовий досвід щодо врегулювання вживання канабісу – на інфографіці. Також ми писали про плюси і мінуси легалізації медичної марихуани.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: