Будапештський меморандум не накладав жодних зобов'язань на підписантів – посол ФРН

Читать на русском
При цьому посол ФРН мала на увазі не зобов'язання України позбутися ядерної зброї, а саме зобов'язання гарантії її безпеки та суверенітету
Анка ФельдгузенSTANISLAV KOZLIUK

Будапештський меморандум, підписання якого позбавило Україну її третього за величиною ядерного арсеналу у світі в обмін на «гарантії безпеки» від Росії та країн Заходу, нібито є документом, який ні до чого не зобов'язує сторони юридично.

Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Будапештський меморандум, дійсно це такий формат... Він не накладає міжнародних зобов'язань» - заявила вона.

Віхи Незалежності: що, якби Україна не позбулася ядерної зброї у 1994-муДо 30-річчя Незалежності України часто згадують події, які докорінно змінили історію нашої держави. Що було б, якби Україна не позбулася ядерної зброї – розмірковував політолог Олександр Радчук.

Варто відзначити, що коли у неї запитали, чи мала вона на увазі, що мова йде про міжнародні юридичні зобов'язання, посол відповіла ствердно.

У 1991 році, в момент отримання незалежності, Україна мала у своєму розпорядженні третій за велич ядерний арсенал у світі. На її озброєнні були тактичні та стратегічні балістичні ракети, бомбардувальники-носії ядерної зброї. Все це було знищено після підписання Будапештського меморандуму в 1994 році, коли Україна відмовилася від статусу ядерної держави, а США, Росія і Британія (пізніше до них приєдналися Китай і Франція) в обмін на це надали Києву гарантії суверенітету і територіальної цілісності.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що Україна вчетверте буде скликати гарантів Будапештського меморандуму.

Нагадаємо, що навесні 2021 року на тлі загострення агресії Росії посол України Андрій Мельник заявив, що Україні варто задуматися про повернення до статусу ядерної держави.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: