У МОЗ планують ввести єдину електронну картку для пацієнта

Читать на русском
Вся медична інформація про пацієнта зберігатиметься в електронній медичній картці, доступ до якої матиме як пацієнт, так і лікарі різних установ.
Ілюстративне фотоEU4Digital

У Міністерстві охорони здоров'я України планують запровадити для населення електронні карти, в яких буде зібрано всю медичну інформацію про пацієнта.

Про це на брифінгу 18 лютого повідомила заступник Міністра охорони здоров’я Марія Каркевич.

Згідно з її словами, власником медичної інформації про себе є пацієнт, незалежно від того, лікується він у комунальному чи приватному закладі.

«У перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек, а пацієнтів — від колекції медичних виписок вдома», — сказала Каркевич.

Вона зазначила, що наразі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, вестимуть базові медичні записи в електронній системі охорони здоров’я.

«Це велика двокомпонентна система, що містить медичні дані, які раніше зберігалися в паперовій формі. Система об’єднує 34 млн пацієнтів і 5,5 тис. закладів охорони здоров’я», — розповіла чиновниця.

Згідно зі словами представниці МОЗ, наразі до програми приєдналися комунальні медичні установи, в систему внесли вже до 700 млн. медичних записів, у тому числі з приватних клінік.

Обіцянка на всі часи: хто та коли обіцяв запровадити страхову медицинуМедичне страхування українцям обіцяли Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та ще десяток політиків та партій.

Зазначається, що таким чином вся медична інформація про пацієнта зберігатиметься в електронній медичній картці, доступ до якої матиме як пацієнт, так і лікарі різних установ. Приєднатися до нової системи медичні установи мають протягом 5 місяців.

«Всі медустанови працюватимуть у рівних умовах, без монополії на інформацію про пацієнта. Держава бере на себе відповідальність за збереження медичної інформації в одному місці», — додала Каркевич.

Нагадаємо, що НСЗУ розширить перелік безкоштовних медичних послуг для українців.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку запровадити страхову медицину.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: