Універсальна вакцина чи специфічний бустер: у МОЗ назвали варіанти вакцинації у майбутньому

Читать на русском
МОЗ розглядає кілька сценаріїв подальшого життя з коронавірусом та вакцинацією від нього – крім ревакцинації.
Фото Слово і діло

МОЗ розглядає кілька сценаріїв подальшого життя з коронавірусом та вакцинацією від нього. Крім ревакцинації щороку допускаються ще деякі шляхи.

Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін виданню «Фокус».

Карта вакцинації: ситуація в областях України на 7 лютогоВ Україні з початку кампанії з вакцинації проти COVID-19 зробили понад 30 млн щеплень. Отримали дві дози – понад 14 млн.

Один із варіантів – це універсальна вакцина, яку лише розробляють.

«По-перше, у США продовжують розробляти універсальну вакцину, яка охоплюватиме всі можливі штами. Вони проаналізували ті варіанти коронавірусу, які були і знайшли фрагменти, які є незмінними і можуть викликати імунну відповідь, якщо стануть елементом вакцини. Тому весь світ може перейти до використання такої вакцини із досить тривалим періодом ефективності. Потенційно це може бути вакцинація раз на два роки із широким спектром імунної відповіді», - сказав він.

Другий варіант – специфічний бустер.

«Іншими словами, коли ми розуміємо, що Україні загрожує конкретний штам, наприклад той самий «Омікрон», то використовуємо омікроноспецифічний бустер. Це ситуативне рішення, воно теж непогане», – зазначив Кузін.

Третій сценарій – вакцина проти ковіду буде умовним компонентом протигрипозної вакцини, яку МОЗ рекомендує використовувати перед початком епідемічного підйому. Зараз в Україні є трикомпонентні та чотирикомпонентні вакцини проти грипу. Як варіант, туди додаватиметься ще й коронавірусний компонент, уточнив санітарний лікар.

Нагадаємо, за словами Кузіна, зараз кожен п'ятий випадок захворювання на коронавірус – це штам «Омікрон».

В Україні за весь час отримали бустерне щеплення 454 459 людей.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: