Викриття на хабарах: який запобіжний захід обирали підозрюваним

Читать на русском

Нардепа від «Слуги народу» Сергія Кузьміних викрили на одержанні хабаря у 558 тисяч гривень. Кілька разів він не приходив на допити до антикорупційних органів і з'явився тільки після оголошення у розшук. Тепер суд намагається обрати запобіжний захід для нардепа. Засідання вже відкладали через відсутність документів у Кузьміних та через його неявку. Чергове засідання суду має відбутися 11 лютого. «Слово і діло» пропонує згадати, кого затримували на отриманні неправомірної вигоди та який запобіжний захід обирали.

Кого з високопосадовців (і не тільки) викривали на хабарі і який запобіжний захід визначав суд – на інфографіці.
Запобіжний захід для підозрюваних у хабарництвіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2016 році суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса спіймали на хабарі у 150 тисяч доларів. Гроші він отримав, за даними слідства, за «правильне» рішення у кримінальному провадженні, пов'язаному з розповсюдженням наркотиків.

Обрати запобіжний захід Чаусу змогли лише 4 серпня минулого року – спочатку екссуддя ховався від слідства, а потім був викрадений. Після того, як Чаус з'явився в Україні, суд відправив його під домашній арешт. Днями він вийшов під заставу у 718 тисяч гривень, яку внесла його дружина.

Колишні народні депутати Максим Поляков та Борислав Розенблат є фігурантами «бурштинової справи», загальна сума отриманих хабарів, як повідомили в НАБУ, становила 300 тисяч доларів. Після затримання і Розенблата, і Полякова відпустили під заставу.

Офіцера контррозвідки СБУ Олександра Карамушку навесні 2018 року спіймали на хабарі у 47,5 тис. доларів. За даними слідства, кошти Карамушка вимагав за видачу документів, що дають право на проживання на території України. Суд заарештував співробітника СБУ з можливістю внесення 1,2 млн грн застави, що той і зробив.

Аналізуємо виконання президентської програми: скасування застави для підозрюваних у корупціїСкасувати заставу для підозрюваних у корупції обіцяв Володимир Зеленський. Докладніше про це – у матеріалі.

Одеського бізнесмена Вадима Альперіна викрили на пропозиції співробітникам НАБУ хабаря у 800 тисяч доларів – за даними слідства, за закриття кримінального провадження щодо контрабанди товарів, у якому фігурують підконтрольні йому підприємства. У листопаді 2019 року суд вирішив заарештувати Альперіна із можливістю вийти під 70 млн грн застави. Бізнесмен заставу вніс.

Колишню першу заступницю голови Міграційної служби Діну Пімахову наприкінці 2019 року відправили під нічний домашній арешт за отримання та вимагання хабаря. Пізніше Пімахову відпустили під особисте зобов'язання.

Під арешт із можливістю застави взяли також колишнього першого заступника голови Податкової служби у Києві. Як повідомили правоохоронці, Микола Ілляшенко пропонував 6 млн доларів хабаря керівництву НАБУ та САП за закриття кримінальної справи проти ексміністра екології Злочевського.

Народного депутата Олександра Юрченка звинувачують у вимаганні 200 тисяч доларів хабаря за внесення змін до законопроєкту «Про управління відходами». Після викриття суд заарештував депутата із можливістю внести 3 млн грн застави. Нині Юрченко на волі і навіть полетів на відпочинок за кордон.

Нагадаємо, на інфографіці можна побачити, скільки вироків хабарникам винесли українські суди.

Крім того, ми писали, кому і за що пропонували найбільші хабарі з 2016-й по 2020-й роки і чим закінчилися гучні корупційні справи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: