Найбільші хабарі: хто брав, за що давали та чим закінчилися кримінальні справи

Читать на русском

Хабар, який намагалися дати керівнику САП Назару Холодницькому та директору НАБУ Артему Ситнику в розмірі 6 млн доларів готівкою за закриття справи ексміністра екології Миколи Злочевського, можна вважати одним із найбільших за останні роки. Навіть враховуючи, що один мільйон із шести призначався посереднику, сума «пропозиції» вражає. Поки триває слідство, «Слово і діло» пропонує пригадати, кому і за що пропонували найбільші хабарі з 2016-го до 2020 року та чим закінчилися гучні корупційні справи.

Нагадаємо, що за версією слідства керівників антикорупційних органів намагались підкупити заради закриття кримінального провадження стосовно колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку «Реал банку», і легалізації цих коштів.

Правоохоронці затримали заступника голови ГУ Державної податкової служби в Києві Миколу Ільяшенка, якому суд обрав в якості запобіжного заходу арешт із правом внесення застави в розмірі 84 млн грн, а також ексголову організаційно-розпорядчого департаменту ДФС Олену Мазурову (запобіжний захід: арешт із правом внесення застави в розмірі 120 млн грн) та колишнього директора компанії Burisma Group Андрія Кічу, за якого приватна фірма вже внесла заставу в розмірі 40,4 млн грн.

Миколі Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України («Пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб»).

За версією слідства Ільяшенко отримав кошти від осіб, пов’язаних із Злочевським. Постанову про закриття згаданого кримінального провадження він оцінив у 6 млн доларів, з яких 1 млн планував залишити собі. Усю суму готівкою вилучено в багажному відділенні його автомобіля під час слідчих дій. Щоб перерахувати таку купу грошей, слідчим знадобилося 12 годин.

Директор НАБУ Артем Ситник зазначив на брифінгу, що це рекордна сума хабаря в історії України. Щоправда, були пропозиції хабаря і в 5 млн доларів, причому не в такі вже й далекі часи.

Нещодавно – наприкінці січня 2020 року – голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку пропонували хабар у розмірі 5 млн доларів за призначення потрібної людини на посаду директора Одеського припортового заводу.

Сенченко звернувся до НАБУ, яке затримало трьох осіб під час передачі першого траншу в розмірі 50 тис. доларів.

Як встановило слідство, призначений керівник державного підприємства нібито мав сприяти співробітництву між заводом і певним колом приватних компаній, пов'язаних із ініціаторами корупційного злочину. Затримані планували надавати хабар частинами впродовж року з моменту досягнення домовленостей.

Наразі двоє фігурантів провадження перебувають під домашнім арештом, ще один – під арештом із правом внесення застави в розмірі 12,6 млн грн.

Три роки тому пресцентр СБУ повідомив, що правоохоронці затримали уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка вимагала хабар у 5 млн доларів. Прізвище чиновниці не зазначалося.

Хабар нібито мав залагодити проблему неліквідного банку, щоб Фонд гарантування вкладів не ініціював процедури розірвання кредитно-фінансових договорів з низкою клієнтів фінустанови і дав можливість продати високоліквідні активи за заниженими цінами.

Цікаво, що у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб заявили: мовляв, не отримували офіційного підтвердження факту затримання уповноваженої особи на хабарі. Згодом підозрювану звільнили з-під домашнього арешту. Вироку суду в цій справі ще не було.

Наразі в суді перебуває справа керівника Інституту агроекології Ореста Фурдичка, який, за даними слідства, вимагав 500 тис. доларів хабаря від забудовника за гарантію того, що на земельній ділянці навчального закладу буде побудований житловий комплекс.

Договір про спільну діяльність між Інститутом та забудовником був підписаний у лютому 2017 року. Інститут зобов’язався отримати дозволи на будівництво, а інвестор – нести витрати на будівництво і введення об’єктів в експлуатацію. У результаті Інститут мав отримати 1 тис. 325 кв. м площі квартир, 600 кв. м адміністративних приміщень і 7 гаражних боксів.

Як випливає з обвинувального акту, у грудні Фурдичко заявив забудовнику, що знайшов інших партнерів, і якщо він не отримає пів мільйона доларів, то договір буде розірвано на вимогу Інституту. Якщо ж частину хабаря в розмірі 300 тис. доларів буде передано, а сам Фурдичко додатково отримає дві квартири в новобудові, то буде підписано додаткову угоду з гарантіями. Під час передачі першої частини хабаря чиновника затримали, але згодом випустили під заставу в розмірі 3 млн грн.

Раніше «Слово і діло» писало, що співробітники Головного слідчого управління Нацполіції проводили обшуки в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка в рамках розслідування кримінального провадження за фактом отримання хабаря службовою особою.

Також ми повідомляли, що на Закарпатті податківця-антикорупціонера спіймали на хабарі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: