Банка з грошима, втеча за кордон та викрадення: історія справи екссудді Чауса

Читать на русском

Антикорупційний суд призначив на 26 листопада підготовче засідання у справі колишнього судді Миколи Чауса, якого звинувачують в отриманні неправомірної вигоди. На хабарі Чауса затримали понад п'ять років тому, лише нещодавно НАБУ завершило розслідування. За цей час Чаус встиг втекти, пожити у Молдові та стати жертвою викрадення. Як розвивалася його справа – на інфографіці «Слово і діло».

Микола Чаус працював у Дніпровському суді Києва. Він відомий тим, що у 2014 році виносив вироки у справах проти учасників Автомайдану, а згодом вів справу Геннадія Корбана.

9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро спіймали Чауса на хабарі у 150 тис. доларів (на той момент це було більше 3,7 млн грн). Гроші суддя вимагав за «правильне» рішення у кримінальному провадженні, пов'язаному з розповсюдженням наркотиків.

Під час обшуку в будинку Чауса правоохоронці знайшли на його городі кілька закопаних скляних банок із грошима – там він зберігав хабар.

Проти Чауса порушили кримінальну справу, 11 серпня йому повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди, а суд наклав арешт на його квартиру та автомобіль. Затримати та заарештувати самого Чауса не могли через суддівський імунітет – згоду на це мала дати Верховна рада.

На жаль, депутати тоді перебували на канікулах, чим Чаус і скористався: наступного дня після допиту він пішов у відпустку, а 22 серпня, як повідомили ЗМІ, суддя приватним літаком і з підробленим паспортом прибув до Кишинева (Молдова).

Згоду на затримання та арешт Чауса парламент дав лише 6 вересня, на той момент суддя вже на зв'язок не виходив. 12 вересня його оголосили у загальнонаціональний розшук, 11 листопада – у міжнародний.

26 січня 2017 року Солом'янський районний суд Києва заочно заарештував Чауса із можливістю внести 3,7 млн грн застави. Через два місяці Апеляційний суд змінив запобіжний захід на арешт без застави.

У лютому правоохоронці Молдови затримали Чауса на запит України. Місцева антикорупційна прокуратура отримала запит на екстрадицію Чауса до України, але він попросив політичного притулку та залишився у країні під домашнім арештом.

У листопаді 2017 року Вища рада правосуддя звільнила Чауса із Дніпровського районного суду.

Співучаусники. Колонка Леоніда ШвецяЖурналіст Леонід Швець називає Миколу Чауса карикатурним втіленням образу жадібного неохайного судді та згадує в контексті справи Чауса екскерівника ДФС Романа Насірова, який уник покарання.

Лише у березні 2021 року в Молдові винесли остаточне рішення щодо надання політичного притулку Чаусу – колишньому судді в цьому відмовили. Після цього стало зрозуміло, що найближчими місяцями його екстрадують до України, але у справі стався новий поворот – невідомі викрали Чауса в центрі Кишинева: троє людей силоміць посадили в автомобіль і відвезли. На зв'язок викрадачі згодом не виходили.

За кілька днів у МВС Молдови заявили, що Чауса викрали іноземні громадяни, які після злочину виїхали на територію України. Молдовські ЗМІ також повідомили, що в Україну автомобілем, що належить посольству України, і вивезли екссуддю.

У Міністерстві закордонних справ запевнили, що Україна до викрадення Чауса не причетна. Служба безпеки розпочала своє розслідування цієї справи.

У травні в соцмережах з'явилося відеозвернення Чауса, в якому він розповів, що живий і здоровий, і готовий надати правоохоронцям інформацію про викрадачів в обмін на гарантії безпеки.

30 липня Чауса в самих шортах виявили у селі Мазурівка Вінницької області, що неподалік молдовського кордону. Після появи колишнього судді за нього розпочалася справжня боротьба між правоохоронними органами. Чауса намагалися затримати співробітники поліції, але СБУшники «відбили» його та доставили до Києва. У цей час за автомобілем СБУ із Чаусом гналися співробітники Антикорупційного бюро.

Зрештою НАБУ вдалося затримати Чауса у лікарні «Феофанія» 3 серпня. Наступного дня суд вирішив помістити його під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета.

6 серпня НАБУ нарешті завершило розслідування справи Чауса, обвинувальний акт направили до суду 15 листопада. Дії колишнього судді кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди посадовцем, пов'язане з вимаганням»). Підготовче засідання у справі призначено на 26 листопада.

Нагадаємо, більше про історію Миколи Чауса можна прочитати у колонці журналіста Олега Новікова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: