ДПЗКУ призначили аудит через дефолт за кредитом

Читать на русском
Державна аудиторська служба проведе перевірку Державної продовольчо-зернової корпорації України, яка в кінці січня не змогла виплатити $95 млн за кредитом Ексімбанку Китаю.
фото ДПЗКУ

Державна аудиторська служба проведе перевірку Державної продовольчо-зернової корпорації України, яка в кінці січня не змогла виплатити $95 млн за кредитом Ексімбанку Китаю.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на засіданні уряду в середу, 9 лютого.

За інформацією міністра, Кабмін доручив аудиторам «дослідити питання цільового використання, своєчасності повернення кредитів і позик, залучених під державні гарантії, питання законності витрат коштів ДПЗКУ».

Діяльність ДПЗКУ: які фінансові результати показували керівники корпораціїДПЗКУ існує з 2010 року. Чистий прибуток корпорація отримала тільки в 2012 році. Хто керував компанією і який був фінансовий результат – на інфографіці.

Вони також мають оцінити спроможність ДПЗКУ розрахуватися з державою за виконання гарантованих зобов'язань, бо замість корпорації черговий платіж за китайським кредитом здійснив Мінфін.

Нагадаємо, 16 вересня 2021 року міністерство економіки України призначило в.о. голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ)». Ним став Василь Коваленко.

Попередній в.о. голови правління Андрія Власенка було звільнено наказом Міністерства економіки від 15.09.2021 р. №32-п.

Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ. Посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не вносили передоплату за товар.

13 серпня силовики затримали у столичному аеропорту «Жуляни» на той час керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка, який намагався втекти із країни. Пізніше його усунули з посади та посадили під домашній арешт.

А 7 вересня у порту «Чорноморськ» слідчі затримали партію зерна на 7 млн ​​доларів, яку намагалися вивезти з митної території України за адресою компанії-нерезидента, який має заборгованість перед ДПЗКУ.

Як повідомляли раніше, Державна продовольчо-зернова корпорація так і не уклала договір про реструктуризацію кредитних зобов'язань на суму 1,5 млрд доларів перед Експортно-імпортним банком Китаю.

21 січня стало відомо про те, що Державна продовольчо-зернова корпорація може сплатити лише 9% необхідної суми виплати за китайським кредитом. Це означає, що на ДПЗКУ чекає дефолт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: