Подкаст «Словом» за 7 лютого: таблетки від коронавірусу і початок Олімпіади в Китаї

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 7 лютого - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про «гарячу лінію» командування Сил територіальної оборони. Про пігулки від COVID-19, про обіцянки уряду, а ще - найцікавіші цифри та факти стосовно зимових Олімпійських ігор в Пекіні. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Гаряча лінія територіальної оборони

В Україні розпочала свою роботу «гаряча лінія» командування Сил територіальної оборони Збройних сил України. Про це повідомляє інформаційне агентство Арміяinform.

Номер телефону «гарячої лінії» тероборони - 0800507028. За цим номером українці можуть отримати відповіді на найпоширеніші запитання, зокрема:

  • як вступити на військову службу за контрактом до підрозділів Сил територіальної оборони;
  • як вступити на військову службу за контрактом у резерві до підрозділів Сил тероборони;
  • а також про порядок проходження служби та гарантії військовослужбовців підрозділів Сил територіальної оборони.

У повідомленні наголошується, що дзвінки за соціальним номером є безкоштовними.

Нагадаємо, в рамках розгортання системи територіальної оборони в Україні буде створено понад 150 батальйонів. За кожним бійцем-резервістом буде закріплено зброю.

Не піддаватися на провокації: уряд закликає не реагувати на панічні повідомлення про війну

При цьому міністр оборони України Олексій Резніков напередодні повідомив, що «На цей момент все відбувається в рамках наших оцінок. Через кілька днів почнеться активна фаза російсько-білоруських навчань... Одночасно плануються навчання частини підрозділів Південного військового округу РФ... З нашого боку робиться все необхідне для контролю подібних ситуацій. Тобто ми діємо планово, скоординовано, щоб виключити будь-які провокації».

Резніков нагадав, що військові зобов'язані прораховувати всі можливі сценарії, навіть найсумніші, після чого зробити все для нейтралізації загроз.

«Це зараз і відбувається. Імовірність значної ескалації станом на сьогодні продовжує оцінюватися як низька» - наводить слова міністра пресслужба Міністерства оборони України.

А глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав українців не довіряти різним «апокаліптичним прогнозам».

«Сьогодні Україна має потужну армію, безпрецедентну міжнародну підтримку і віру українців у свою державу. Це ворог повинен нас боятися, а не ми його» - написав міністр у своєму Twitter, закликавши не вірити різноманітним апокаліптичним прогнозам, які озвучуються в зарубіжних ЗМІ або закордонними політиками.

Україна отримала пігулки від ковіду

6 лютого до України прибула партія з 60 тисяч курсів препарату «Молнупіравір» від COVID-19. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Препарат має допомогти в боротьбі з COVID-19 і зберегти життя пацієнтам з груп ризику.

Найближчим часом Міністерство охорони здоров'я розподілить ліки та відправить в регіони. Відомо, що до квітня 2022 року в Україну надійдуть ще 240 тисяч курсів препарату.

«Молнупіравір» – противірусний препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Цим самим він запобігає розмноженню вірусу і знижує ризик тяжкого перебігу хвороби. Препарат випускається у формі пігулок.

Нагадаємо, з початку пандемії коронавірусу в Україні було зроблено понад 18 млн ПЛР-тестів. Докладну інформацію про кількість проведених тестів з весни 2020 року ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на нашому сайті.

Обіцянки уряду Шмигаля: ситуація станом на початок лютого

Уряд Дениса Шмигаля працює вже рік та одинадцять місяців. За даними «Слово і діло», за цей час міністри виконали 846 обіцянок, провалили – 324, в процесі виконання залишається ще 589 зобов'язань (крім обіцянок з програми дій). З 4 січня до 4 лютого в уряді дали 52 нові обіцянки, виконали – 29, не виконали – 10.

У квітні минулого року Денис Шмигаль пообіцяв розробити законопроєкт щодо запровадження нульової ставки ПДВ на внутрішні авіаційні перевезення, щоб здешевити квитки. «Це підтримає авіакомпанії в період кризи, а також сприятиме розвитку туристичного потенціалу країни», – зазначив тоді Шмигаль. Проте протягом 2021-го уряд такого законопроєкту до Верховної ради не вносив. При цьому у парламенті є депутатський законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України про сприяння розвитку ринку внутрішніх перевезень авіаційним транспортом», який Мінінфраструктури підтримує. Оскільки сам Кабмін проєкт не розробляв – обіцянку відносимо до невиконаних.

Не виконано обіцянку про те, що до 2022 року «Укрпошта» матиме дві тисячі пересувних відділень. Станом на кінець року їх було близько 1,4 тисячі, цьогоріч кількість збираються довести до 1,8 тисячі.

Крім того, прем'єр-міністр так і не подав до Ради нову програму діяльності уряду.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не представив минулого року, як обіцяв, особливості проведення перепису населення України. Також пізніше, ніж обіцяв Федоров, запуститься проєкт Дія City.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко не виконав обіцянку у 2021-му завершити інвентаризацію земель державної власності. Цього року залишилося провести інвентаризацію земель орієнтовною площею понад 1 млн га.

Про те, які ще обіцянки урядовці провалили, а також про те, які виконали - читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Олімпіада-2022 у Пекіні: найцікавіше

У Пекіні офіційно відкрилися XXIV зимові Олімпійські ігри, щоправда, змагання проходили вже і до офіційної церемонії. Олімпійські ігри триватимуть до 20 лютого. Їхнє офіційне гасло – «Разом заради спільного майбутнього». До речі, вперше в історії одне місто прийняло і літню, і зимову Олімпіаду: бо у Пекіні 2008 року відбулися літні Олімпійські ігри. І це вже третя Олімпіада поспіль, яка проходить в Азії: попередніми містами-господарями були Токіо (Японія) та Пхьончхан (Південна Корея).

В Олімпіаді-2022 беруть участь понад 4 тисячі спортсменів з 95 країн світу. Серед них буде розіграно 109 комплектів медалей у 15 видах спорту, серед яких біатлон, бобслей, керлінг, стрибки з трампліну, скелетон, сноуборд, фігурне катання та інші. За даними організаційного комітету, підготовка до Олімпіади коштувала 3,9 млрд доларів. Але за неофіційними даними, оприлюдненими виданням Business Insider, організація, разом із транспортними та інфраструктурними проєктами стала у 38,5 млрд доларів.

На Іграх діють суворі антикоронавірусні правила. Так, іноземним уболівальникам заборонили відвідувати змагання. Брати участь в Олімпіаді можуть лише вакциновані спортсмени (ті, хто має протипоказання, мали пройти тритижневий карантин), всім щодня робитимуть тести на коронавірус, виходити за межі готелю до міста не можна. Попри це, серед учасників вже виявили понад 300 випадків інфікування.

Ці Олімпійські ігри примітні також рекордною кількістю жінок-учасниць. Вперше в історії серед спортсменів є небінарна особа.

Щодо політичної складової, Олімпійські ігри в Пекіні бойкотують США, Велика Британія, Японія, Німеччина, Канада, Данія, Швеція, Нідерланди та деякі інші західні країни. Їхні спортсмени братимуть участь у змаганнях, але лідерів чи високопоставлених представників цих країн на Олімпіаді не буде. Однією з причин бойкоту є систематичне порушення прав уйгурів та тибетців Китаєм.

Більше про Зимові Олімпійські ігри-2022, про українську команду, про призові за медалі - дізнавайтеся з нашого спеціального матеріалу з інфографікою на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: