НАТО не збирається йти з держав, які вступили в блок після 1997 року – Столтенберг

Читать на русском
НАТО готове обговорювати з Росією скорочення ядерних і неядерних озброєнь, зниження напруженості, деескалація навколо України - але не вимогу щодо відходу сил Альянсу
Єнс СтолтенбергІА Regnum

НАТО не збирається виконувати вимоги Росії з безпеки в тій їх частині, де вказано відхід сил НАТО з країн, які отримали членство в блоці після 1997 року, так як це абсолютно неприйнятна вимога.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю телеканалу CBC.

Перемовини з Росією «щодо гарантій безпеки»: що сторони готові обговорювати і чого чекати від зустрічейУ Женеві, Брюсселі та Відні відбудеться серія переговорів щодо безпекових вимог Росії. Що США, Росія та НАТО готові обговорювати і чого чекають від зустрічей – у матеріалі.

«Союзники по НАТО не можуть йти на компроміс за абсолютно центральним принципом європейської безпеки й насправді міжнародної безпеки. Той факт, що кожна країна має право вибирати свій шлях, сама вирішувати, хоче вона чи ні належати до альянсу, такого як НАТО, це насправді центральний принцип» - заявив він.

Столтенберг додав, що Альянс не піде на виведення військ із зазначених Росією країн, оскільки в цьому випадку половина держав-членів НАТО опиниться без захисту. Виведення військ Альянсу зробить ці країни «членами НАТО другого сорту», на що в Альянсі ніколи не підуть.

Без прориву та конкретики: як пройшли переговори між Росією та США у ЖеневіЯкими були результати переговорів у Женеві між Росією та США та що про зустріч пишуть західні ЗМІ, читайте у матеріалі.

Він зазначив, що НАТО готове обговорювати з Росією інші вимоги з безпеки-скорочення ядерних і неядерних озброєнь, зниження напруженості, деескалація навколо України - але не вимогу про відхід сил Альянсу.

Нагадаємо, за підсумками першого раунду переговорів у Женеві Росія зажадала від США «залізобетонних гарантій» того, що Україна і Грузія ніколи не стануть членами НАТО.

Своєю чергою, в США поки не бачать можливості знайти великий компроміс з Росією в питанні розширення НАТО. Водночас США і європейські союзники залишаються прихильні до діалогу.

Столтенберг раніше також заявляв, що Росія не має права вето з питання вступу України в НАТО. Це буде вирішувати тільки Альянс.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: