Пропозиції РФ щодо європейської безпеки неприйнятні для Заходу – Боррель

Читать на русском
Пропозиції Росії щодо європейської безпеки, викладені у так званих «проєктах договорів» із США та НАТО, є неприйнятними для Заходу.
Reuters

Пропозиції Росії щодо європейської безпеки, викладені у так званих «проєктах договорів» із США та НАТО, є неприйнятними для Заходу.

Про це заявив сьогодні на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів оборони країн НАТО у французькому місті Брест голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

«Поточна ситуація може бути описана у дуже простих виразах. З одного боку, є російська вимога щодо укладення угоди про те, що низка країн, включаючи Україну, а також Фінляндію, не можуть стати членами НАТО. Вони (росіяни – ред.) вимагають також, щоб НАТО вивело свої сили з країн, що стали членами Європейського Союзу та НАТО після розпаду Радянського Союзу. Ці вимоги отримали дуже пряму та зрозумілу відповідь – про це не може бути й мови», - наголосив Боррель.

Перемовини з Росією «щодо гарантій безпеки»: що сторони готові обговорювати і чого чекати від зустрічейУ Женеві, Брюсселі та Відні відбудеться серія переговорів щодо безпекових вимог Росії. Що США, Росія та НАТО готові обговорювати і чого чекають від зустрічей – у матеріалі.

За словами чиновника, така позиція зовсім не означає, що Україну незабаром приймуть до НАТО. Але ЄС не може допустити, щоб будь-яка суверенна країна, чи то Україна, Фінляндія чи Швеція, - не могли ухвалювати власні суверенні рішення.

«Ми продовжуватимемо обговорення з росіянами, але, мені здається, зараз є чітко окреслена позиція з обох боків. Ці вимоги не можуть бути прийняті. Європейці чітко виклали цей погляд та підхід», – додав верховний представник ЄС.

Він зазначив, що Європейський Союз постійно координує переговорні позиції щодо відносин із Росією з американськими партнерами та союзниками. Зокрема, Боррель зазначив, що перед початком переговорів між США та Росією у Женеві отримав вичерпну інформацію про позицію США від держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Раніше Столтенберг назвав дві країни, які дуже близькі до НАТО.

Також нагадаємо, що Боррель запропонував ЄС підготувати свій «ультиматум».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: