Без прориву та конкретики: як пройшли переговори між Росією та США у Женеві

Читать на русском
Якими були результати переговорів у Женеві між Росією та США та що про зустріч пишуть західні ЗМІ, читайте у матеріалі.
Слово і діло

Протягом тижня у Європі заплановано кілька раундів переговорів щодо гарантій безпеки. Увечері 10 січня у Женеві закінчилася перша зустріч між представниками США та Росії, яка тривала майже вісім годин. Делегацію Росії очолював заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков, а делегацію США – заступник державного секретаря Венді Шерман. «Слово і діло» вирішило подивитися, що про перший раунд перемовин пишуть провідні іноземні ЗМІ та які підсумки підбивають самі учасники.

Що про переговори кажуть у Державному департаменті США

Ще перед початком зустрічі у Держдепі США наголосили, що вони разом зі своїми союзниками та партнерами висловлюють готовність покласти значні санкції на Росію, якщо вона розпочне подальші військові дії проти України.

«Водночас ми наголосили, що віддаємо перевагу деескалації за допомогою дипломатії. Сполучені Штати виклали чіткі принципи перед переговорами з Росією. По-перше, ми не будемо робити нічого щодо Європи без Європи. По-друге, будь-які дискусії мають бути взаємними. По-третє, справжній прогрес може відбутися лише в умовах деескалації», – йдеться у повідомленні на сайті Держдепу.

Там також нагадали, що Адміністрація Байдена постійно контактує з українськими чиновниками і за останні кілька тижнів президент Джо Байден двічі говорив з президентом Зеленським.

Згодом прессекретар Держдепу Нед Прайс на брифінгу розповів, що «США були тверді в тому, щоб відкинути безпекові пропозиції від Москви, які не підходять Сполученим Штатам».

«Ми не дозволимо нікому суперечити політиці «відкритих дверей» НАТО, яка завжди була центральною для Альянсу. Ми також не відмовимося від двосторонньої співпраці із суверенними державами, які бажають працювати зі Сполученими Штатами. І ми не прийматимемо рішення ні про Україну без України, ні про Європу без Європи, ні про НАТО без НАТО», наголосив він.

Водночас прессекретар додав, що переговори на такі складні теми, як контроль над озброєннями, не можуть бути завершені за лічені дні або навіть тижні.

Відповідаючи на запитання журналіста «Куди Росія має відвести війська, щоб досягти деескалації біля кордонів України?», Прайс пояснив, що США домагаються відведення військ РФ від кордону з Україною на місця постійної дислокації чи транспарентності під час навчань.

Заступник державного секретаря США Венді Шерман на брифінгу повідомила, що США відкриті для обговорення розміщення ракет у Європі, але на взаємних умовах. Також Вашингтон готовий переглянути масштаби військових навчань США та Росії.

«США і Росія погодилися, що ядерну війну ніколи не виграти і не можна вести», – сказала Шерман.

Також під час розмови з журналістами вона наголосила, що плануються серйозні фінансові санкції, якщо Росія знову вторгнеться в Україну.

Що про переговори кажуть у Росії

Під час переговорів у понеділок Росія заявила Сполученим Штатам, що вона не має планів вторгнення в Україну, оскільки обидві сторони погодилися докласти більше зусиль, щоб не допустити перетворення напруженості на повномасштабну конфронтацію.

Водночас заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков наголосив, що Москва побоюється «провокацій з боку Києва», які той нібито може здійснювати як сам, так і у співпраці із Заходом.

«Військові навчання та тренувальні заходи стали адекватною відповіддю на активність НАТО в Україні, де кораблі країн Альянсу часто заходять у порти, конвертоплани облітають російські кордони, а стратегічні бомбардувальники відпрацьовують, зокрема, удари крилатими ракетами по Криму», – заявив він.

Рябков повторив низку радикальних вимог, зокрема, заборону подальшого розширення НАТО та припинення діяльності Альянсу в країнах Центральної та Східної Європи, що приєдналися до нього після 1997 року.

Він сказав, що для Росії «абсолютно обов’язково» забезпечити, щоб Україна ніколи не стала членом НАТО.

11 січня прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков під час брифінгу повідомив, що Москва не бачить приводу для оптимізму після переговорів щодо гарантій безпеки.

Що про переговори пишуть провідні ЗМІ

Оглядач France 24 заявив, що позиції США та РФ щодо України залишаються «антагоністичними».

На французькому телеканалі зазначили, що представники Росії та США провели у Женеві раунд переговорів, спрямованих на зниження напруженості довкола України, залишивши відчиненими двері для подальшого врегулювання кризи.

Також в одному з їхніх сюжетів йдеться про те, що Європа і цього разу залишилася поза розмовами про ескалацію на своєму кордоні.

«Минулого тижня ми бачили, як голова зовнішньополітичного відомства ЄС біля лінії фронту на Сході України демонстрував підтримку Києву. Деякі на цьому континенті побоюються, що Женева може призвести до нової Ялти; натяк на саміт, який намалював карту Європи без європейців», – сказано у сюжеті.

Також там вважають, що прориву в російсько-американських переговорах щодо нарощування військ поблизу України не сталося.

«Росія та Сполучені Штати не дали жодних ознак того, що вони звузили свої розбіжності щодо України та ширшої європейської безпеки на переговорах у Женеві, оскільки Москва повторила вимоги, які, за словами Вашингтона, вона не може прийняти», – йдеться у публікації.

У ВВС зазначили, що Росія применшує загрозу для України у переговорах із США, а після переговорів не було жодних ознак великого прориву.

«Оптимісти вкажуть на те, що переговори мали діловий характер, вони не закінчилися різкістю, а Росія наполягала на тому, що не збиралася вторгатися в Україну. Песимісти зауважать, що навіть після таких запевнень офіційні особи США заявили, що вони все ще не впевнені, чи Росія серйозно налаштована на пошук дипломатичного вирішення цієї кризи», – написав в аналітиці дипломатичний кореспондент BBC Джеймс Лендейл.

Інформаційне агентство США Associated Press написало, що після переговорів Росії та США щодо напруженості в Україні прогресу не спостерігається.

«Занижені очікування як Вашингтона, так і Москви щодо зустрічі з високими ставками в Женеві, схоже, виправдалися, оскільки високопоставлені дипломати з двох країн з'явилися без будь-яких натяків на успіх», – сказано у матеріалі.

Там вказали на те, що жодна зі сторін не охарактеризувала зустріч як повний провал, але й не запропонувала жодних перспектив послаблення «дедалі більш тривожного побоювання щодо нарощування Росією військової сили на кордоні з Україною, яке Захід розглядає як фундаментальну загрозу європейській безпеці».

«Не було жодних ознак руху і з інших, можливо, менш вибухонебезпечних питань, що викликають напруженість у відносинах між США та Росією», – пише видання.

Американське видання The Washington Post написало, що Сполучені Штати та Росія залишилися в глухому куті після кризових переговорів у понеділок через бажання Москви заблокувати будь-яке майбутнє розширення НАТО на схід.

«Чи можуть переговори запобігти подальшому конфлікту в Україні, ймовірно, залежатиме від готовності президента Росії Володимира Путіна прийняти альтернативні поступки в галузі безпеки від Заходу замість гарантій, яких він домагався, зупинивши розширення НАТО на Схід», – йдеться у матеріалі видання.

Загалом іноземні ЗМІ зазначають, що якоїсь конкретики чи певних результатів на переговорах не було. По суті, сторони обмінялися своїми позиціями та окреслили, на які умови не погодяться.

Нагадаємо, раніше ми писали, як західні союзники України готові відповісти на можливе вторгнення Росії до нашої країни.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: