Росія не має права вето щодо вступу України до НАТО – Столтенберг

Читать на русском

Росія не має права вето щодо вступу України до НАТО. Це вирішуватиме лише сам Альянс. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
AP Photo / Virginia Mayo

Росія не має права вето щодо вступу України до НАТО. Це вирішуватиме лише сам Альянс.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час сьогоднішнього брифінгу в Брюсселі за підсумками зустрічі Росія-НАТО.

Итоги переговоров России и НАТО. Прямая трансляция пресс-конференции СтолтенбергаРБК

За словами Столтенберга, Росія не розпоряджається правом вето щодо політики відкритих дверей Альянсу та питання вступу України до НАТО.

«Щодо членства та політики відкритих дверей – усі країни-учасниці НАТО віддані тому, що лише Україна та 30 країн-учасниць вирішуватимуть, коли Україна може вступити до НАТО. І, звичайно ж, Росія не має права вето щодо цього питання», - заявив Столтенберг.

Новий європейський порядок: про що домовлятимуться НАТО та РФЦього тижня США, НАТО та країни ЄС намагаються шляхом переговорів з РФ зняти фактор військової напруги біля кордонів з Україною. Чого чекати від перемовин НАТО з РФ з українського питання –аналізував політолог Олександр Радчук.

«Щодо членства. Ми підтвердили, що підтримуємо рішення, ухвалене на саміті у Бухаресті у 2008 році. Ми допомагаємо Україні просуватися на шляху до членства в НАТО шляхом проведення реформ, досягнення стандартів НАТО. Ми чітко заявили, що ми ніколи не підемо на компроміс щодо права будь-якої держави у Європі обирати свій шлях», - наголосив Генсек НАТО.

За його словами, Альянс продовжить надавати Україні політичну підтримку територіальної цілісності та суверенітету, а також практичну допомогу. Він також додав, що це також чіткий сигнал щодо того, що Україна має право захищати себе.

Під час зустрічі Росія-НАТО російська сторона торкнулася вимог Північноатлантичного Альянсу щодо не розширення блоку. У свою чергу країни-учасниці НАТО підтвердили, що залишаються прихильними до політики відкритих дверей.

«Росія торкнулася пропозицій щодо «гарантій безпеки», зокрема вимоги до НАТО не розширяться. Країни-учасниці НАТО підтвердили, що залишаються прихильними до політики відкритих дверей. Водночас Росія та НАТО наголосили на необхідності діалогу», - заявив Столтенберг.

Раніше ми писали про те, що США поки що не бачать можливості знайти великий компроміс із Росією щодо розширення НАТО. У той же час США та європейські союзники залишаються прихильними до діалогу.

Також нагадаємо, що Росія зажадала від США «залізобетонних гарантій» того, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: