В ООН закликали Казахстан негайно звільнити всіх затриманих демонстрантів

Читать на русском
В ООН вважають, що уряд Казахстану повинен застосовувати силу виключно з дотриманням суворих вимог до необхідності та пропорційності
Мішель Бачелетnews.un.org

В Організації ООН закликали уряд Казахстану до пошуків мирного вирішення і звільнення всіх затриманих урядовими силами демонстрантів.

Про це заявила верховна комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, повідомляє Радіо Свобода.

Так, вона закликала Нур-Султан негайно звільнити всіх, кого затримали силовики, оскільки ці люди всього лише реалізували своє право на мирний протест.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

Бачелет також заявила, що уряд Казахстану повинен застосовувати силу виключно з дотриманням суворих вимог до необхідності та пропорційності. Зокрема, летальна зброя і бойові патрони повинні використовуватися тільки для усунення неминучої загрози смерті або серйозного поранення.

Раніше ми писали про те, що 2 січня в Казахстані в місті Жанаозен почалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами. 4 і 5 січня в Алмати відбулися зіткнення протестуючих з силовиками, місто сильно постраждало від погромів і мародерства.

З початку масових акцій протесту в Казахстані загинуло 18 силовиків, ще 748 отримали поранення; в МВС Казахстану заявили про мінімум трьох обезголовлених поліцейських, убитих після того, як вони були схоплені протестувальниками. Затримано 2 298 мітингувальників. кількість убитих цивільних йде на десятки, але точної статистики немає.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: